Dumitru Alaiba: „Fiecare angajat ar trebui să aibă dreptul să își aleagă banca în care are încredere”

Publicitate pentru cărțile de credit Moldinconbank

Interviul dimineții cu deputatul Blocului ACUM.

Pot oare deputații să accepte fel de fel de beneficii de la banca prin intermediul căreia își primesc salariile? Cum și de ce a ales administrația Parlamentului banca în care să țină banii? Ce beneficii poate urmări o instituție bancară atunci când oferă „bonusuri exclusive” deputaților, demnitarilor în general și până unde poate ajunge recunoștința lor? O convorbire la această temă cu Dumitru Alaiba, deputatul Blocului ACUM, care a luat atitudine față de condițiile mai plăcute în care deputații își primesc salariile.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții: cu Dumitru Alaiba (ACUM)

Europa Liberă: Ați luat poziție față de situația în care conducerea Parlamentului a decis, cum ați spus, fără a se complica cu diverse proceduri de concurs, ca deputații să-și primească salariile prin intermediul Moldindconbank, aceștia urmând să se bucure de mai multe beneficii. Ce a cauzat această atitudine a Dvs.: faptul că a fost aleasă anume această bancă, că anume această instituție oferă deputaților beneficii mai puțin accesibile cetățenilor de rând sau faptul că în general nu este corect ca deputaților să li se ofere privilegii care-i poate face să se simtă îndatorați față de binefăcător?

Dumitru Alaiba în studioul Europei Libere la Chișinău

Dumitru Alaiba: „De fapt, toate. Inclusiv, reputația băncii, inclusiv lipsa unui proces transparent, inclusiv beneficiile pe care deputații nu ar trebui să le merite, pentru că sunt doar angajați, ca și mulți alții. Noi trebuie să înțelegem că aceste mici beneficii sunt primul pas, dacă vreți, spre corupție. Aceste mici cadouri, mici condiții speciale etc. Dar de fapt problema este mult mai mare.

Principalul motiv, îndrăznesc să spun, este mult mai mare decât acești 101 deputați sau toți angajații Parlamentului, sau sectorul public. Eu am încercat să atrag atenția în general la o problemă sistemică care ne privește pe toți, pe noi. Ar trebui să fie o normalitate ca fiecare angajat să aibă dreptul să își aleagă banca

Această libertate a fiecărui angajat, a fiecărui individ, de a-și alege instituția financiară pe care o preferă trebuia să fie o normalitate demult...

în care are încredere. Eu de exemplu nu vreau să am încredere în banca care mi se propune. Eu trebuie să am libertatea de a-mi alege partenerul meu în acest sens. Ține mult mai mult decât de mofturile mele sau de deputați, sau de Parlament.

Ține de o anomalie în economia noastră, unde statul nu acționează, pentru că această libertate a fiecărui angajat, a fiecărui individ, de a-și alege instituția financiară pe care o preferă trebuia să fie o normalitate demult. Eu am lucrat în alte patru țări și nicăieri, nimeni nu mi-a spus unde să îmi deschid cont în bancă. Am avut în Moldova mai multe contracte de angajare, cu diferiți angajatori, de fiecare dată eu trebuie să merg acolo unde mi-sa spus. Și asta nu este normal.”

Europa Liberă: Ce interese poate avea o instituție bancară sau alta să ofere tot felul de beneficii demnitarilor care-și primesc salariile prin intermediul ei?

Dumitru Alaiba: „Eu cred că asta este o mită ascunsă, în cel mai bun caz ascunsă. Pentru că acel beneficiu de 5.5%, o rată a dobânzii la cont curent, dacă avem cunoștințele cele mai elementare despre sistemul bancar putem să înțelegem că salariile noastre nu generează așa venit băncii. Deci, dacă banca îți dă un beneficiu de 5.5% pe cont curent, înseamnă că ea trebuie să facă mai mult.

Dacă nu este adevărat, ceea ce nu este adevărat, înseamnă că este contrar mecanismelor pieței, nu are o justificare financiară și

Banca a încercat să mituiască 101 deputați la pachet...

comercială, ceea ce înseamnă că este un cadou, ceea ce înseamnă că este un beneficiu, adică, putem să-i spunem direct - mită. Banca a încercat să mituiască 101 deputați la pachet. Noi ne amintim prin 2002 cum președintele Germaniei și-a dat demisia pentru că a fost văzut împrumutându-se, luând un credit la o rată a dobânzii preferențială, mai mică, cu un procent mai jos. Dacă asta e corupție în Germania, înseamnă că e corupție și în Moldova.”

Europa Liberă: Este doar o problemă de etică sau vedeți în beneficiile sau privilegiile oferite deputaților și conotații juridice?

Dumitru Alaiba: „Am atras atenție în primul rând la partea morală, dacă vreți. Iarăși, nu este normal să accepți asemenea beneficii, ele nu sunt justificate, noi nu suntem cu nimic mai speciali ca să avem carduri Gold, noi suntem decât angajați, cu salariu în jurul de zece mii de lei, din câte știu, încă nu m-am documentat la acest subiect.

Dar, desigur, văd și probleme ce țin de un proces transparent de alegere a partenerului Parlamentului. Or, eu nu știu cât de transparent a fost făcut un tender pentru serviciile financiare,

Văd și probleme ce țin de un proces transparent de alegere a partenerului Parlamentului...

eu nu am văzut publicat nimic de acest gen, eu nu am văzut câte bănci și-au depus oferta etc. Mai mult ca atât, noi știm din trecut, nu este o stranietate, din păcate, faptul că pur și simplu foarte des, șeful instituției pur și simplu decide și indică la ce bancă se mută întreaga instituție, fără niciun proces transparent. Eu cred că asta trebuie să oprim acum, pentru că este ilegal, până la urmă. Ai de a face cu banii statului și decizi printr-o indicație mai mult sau mai puțin oficială unde statul să-și păstreze banii. Și asta nu este corect.”

Poziția pe care ați luat-o este una solitară sau există colegi de legislativ care s-au solidarizat sau urmează să se solidarizeze cu Dvs.?

Dumitru Alaiba: „Eu chestia asta am făcut-o de la distanță, pentru că nu am fost câteva zile în țară. Nu am reușit să înțeleg cât de mult suport este, dar eu cred că o să avem suficienți colegi pentru a crește presiunea pe subiectul dat. Din câte am auzit, secretariatul Parlamentului cumva a făcut o aluzie că se va face o excepție, ca cei care nu vor să meargă la Moldindconbank, să meargă la Mobiasbanca...

Ca să fie clar, noi nu vrem excepții, noi vrem ca oamenii să fie liberi să-și aleagă banca pe care o preferă și nu din două

Noi nu vrem excepții, noi vrem ca oamenii să fie liberi să-și aleagă banca pe care o preferă...

bănci, ci din toate băncile care sunt în Moldova, și nu doar acești 101 oameni, ci toți angajații Parlamentului. Mia mult ca atât, în mod normal, noi vrem ca toți angajații, cei câteva sute de mii de oameni să poată decide unde vor să-și primească salariul și asta este o normalitate de zeci de ani în alte țări.”

Europa Liberă: Secretariatul Parlamentului altminteri a vorbit că toate astea sunt din rațiuni de economisire a banului public și a eforturilor angajaților legislativului. Parlamentul nu achită comisioane pentru transferul de bani și deservirea conturilor de card. Dacă s-ar renunța la asta ar părea cheltuieli de peste 100 de mii de lei...

Dumitru Alaiba: „În primul rând, nu cred că în lipsa unui proces transparent, nu cred că în lipsa unui tender elementar putem spune că nu avem o ofertă mai bună. Ofertele nu s-au colectat. Pur și simplu, s-a decis la ce bancă se migrează și gata. Și doi la mână, eu spun asta cu respect față de funcționarii care muncesc în secretariat și în general în Parlament, dacă într-adevăr își făceau griji de a economisi banul public, probabil, încercau ceva mai devreme să mai reducă din cheltuieli, pentru că Visa Gold costă în plus.

Să estimăm cât se adună de la această rată a dobânzii pe conturile private ale deputaților... Din nou, un cost care vine el de undeva, nu? Deci este pur și simplu o scuză fără repezeală pentru a se justifica.”

Europa Liberă: Dacă există privilegii bancare, de ce și nu la benzina arsă în exercițiul funcțiunii sau la bucate, de exemplu. Aveți cunoștință dacă și în alte privințe deputații se bucură de daruri, altminteri mai puțin oferite celorlalți?

Dumitru Alaiba: „Întrebarea este unde asta se termină. Noi vedem doar așa, la suprafață aceste beneficii. O reducere, un acces preferențial, o sală VIP, lista probabil este una destul de lungă și greu de a fi contabilizată și nu cred că trebuie să ne ocupăm cu contabilitatea aici, ar trebui pur și simplu să transmitem un mesaj cât mai clar că aceste beneficii în primul rând nu sunt acceptabile și nu sunt corecte, până la urmă,e ste aceeași mită, și în al doilea rând că nu trebuie acceptate. Trebuie să se termine acum.”