Născută la 29 aprilie1971, în s. Costuleni, raionul Ungheni. Studii: Școala medicală de bază din or. Chişinău, Institutul de medicină „Nicolae Testimiţanu”, ASEM, Business şi administrarea afacerilor, și masterat în administrarea organizației nonprofit. A activat ca lucrător medical în raionul Ungheni, specialist principal protecția radioactiv-chimică şi medico-biologică. A mai lucrat la Consiliul Raional Ungheni, secretar Comisia raională pentru protecția copilului aflat în dificultate, conducător Centru de Artizanat Contemporan „Fantezie” din mun. Ungheni. Pe parcursul a 18 ani este director și coordonator la multiple proiecte sociale, culturale și educaționale. Lucrează economist la SRL"Fintex".
Luni
Am servit cafeaua de dimineața cu soțul fără să ne grăbim. În această zi nu a plecat cu fiul la serviciu, a fost zi liberă. Suntem de o lună jumătate în pandemie de COVID-19. Soțul, fiind antreprenor, care la moment efectuează lucrări de asigurare cu apă potabilă a satelor din raionul Hâncești, a avut permisiunea de a lucra împreună cu întreaga echipă, respectând regulile situației excepționale. Fiul, fiind student în anul 3 la Universitatea Tehnică, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, a solicitat să lucreze ca șofer și muncitor la șantier. Desigur, paralel online efectuează lucrările, participă la ședințele respective. Am avut multe emoții la început, mai ales că acest raion a fost mai mult afectat de pandemie. M-am asigurat, că se fac lucrări pe câmp, departe de focar. Deja m-am adaptat. Fiica, de asemenea, face lecțiile online. Ea e anul 2 la Ingineria economică la UTM. Mă bucur de succesele copiilor. Mai mult, că au dorința de a munci și li se reușește și să învețe.
Azi este o zi deosebită – Paștele Blajinilor. În alți ani, era o zi cu mare pregătiri, respectare tradiții și obiceiuri. Plecam cu fiica la Costuleni, la mormântul tatălui și buneilor. Soțul cu fiul - la Milești, la mormântul părinților, rudelor. Mai mult, plecam de dimineață la cimitir la Ungheni, la cumnații mei. De vreo 10 ani copii au plăcere să îngrijească de mormântul lor, cu mare drag să vopsească, să sădească flori...
O zi care din timp ne pregăteam cu pomeni, bucate, haine noi... așa cum am văzut la părinți, bunei. Zi plină cu multe emoții pozitive: reîntâlniri cu cei dragi, prieteni din copilărie, colegi, rude... ca apoi soțul cu feciorul să vină cu mașina pe la 14.00 să se alăture la masă la mama.
Acum am petrecut ziua pomenind acasă, sunând-o pe mama, frate, prieteni și rude.
După amiază feciorul a plecat și a vopsit poarta la casă. De 5 ani am pornit construcția. Mai avem mult, dar speranța este să trecem cu timpul la casă pe pământ. Mă bucur că livada sădită în curte a început a da roade: mere, vișine, nectarine, caise, cireși, pere și perje. Vreau să o aduc și pe mama să trăiască cu noi, toți o iubim mult.
Azi e ziua Tricolorului. Cu 2 luni în urmă mă contactase pentru consultare la scriere de proiect un consătean, Corneliu Prepeliță, care i-a venit inițiativa frumoasă de abordare pe catarg a câte 100 drapele ale Republicii Moldova, Uniunii Europene și satului Costuleni pe piloni de lumină în 3 porțiuni ale străzilor principale ale satului. Așa inițiativă trebuie să aibă succes!
Marți
Știrile mă bucură, că avem dreptul azi să ieșim prin parc. Trăiesc într-o zonă cu parc mare și frumos. Această perioadă mare de timp numai urmăream cu nostalgie pe geam și din curtea casei natura care învie. Nu pot reda cu câtă plăcere este să mă plimb, să admir frumusețea din jur! Gândurile îmi sunt în copilărie, când mă duceam cu tata la pădure. Era biolog, multe îmi povestea despre plante, păsări și animale. El m-a învățat să iubesc natura! După ce a decedat, în memoria lui, cu 12 ani în urmă, am fondat Asociația Obștească „Ecologie pentru Sănătate”. Și nimic nu-i întâmplător..., am studii și în domeniul igienei și sanitarei, am lucrat la Direcția Situații Excepționale, ca specialist pe protecția radioactiv-chimică și medico-biologică.
În trecut, m-am implicat activ în Mișcarea „Hai Moldova”, unde am fost coordonator raional, repartizând 3000 de echipamente de protecție. M-am bucurat că din cele repartizate, fiind depozitate la organizații și primării, acum sunt folosite. Pe parcurs am format o echipă bună de membri: fermieri, biolog, medic și tineri entuziaști să conlucrăm pentru programe și proiecte ce le vom propune pe viitor.
Comunic mult cu membrii Asociației despre oportunitățile de parteneriat. Am corespondat cu colegii de la A.O ECO VIZIO pentru conlucrare. Deja avem încheiat acord de colaborare cu Biblioteca publică raională Ungheni „Dimitrie Cantemir” și A.O. „Făclia”. Pregătesc Acord de colaborare cu Consiliul raional Ungheni. Viitorul mi-l văd în modul sănătos de viață în armonie cu natura, persoane pozitive, care sunt dornice să se implice pentru protecția mediului!
Dumnezeu ne-a înzestrat cu o țară cu pământuri roditoare și oameni harnici! După părerea mea, este necesitate de a promova și sprijini munca agricolă mai intensiv, încă de pe băncile școlii. Acum în pandemie, cel ce muncește pe lotul său de pe lângă casă/ câmp are cunoștințe în agricultură, pedagogie, bucătărie și medicină și e foarte prețuit. Respectiv, concluzia este că acestea și sunt principalele profesii vitale. Văd mari schimbări, acest timp ne ajută să ne gândim cum să prosperăm la noi acasă.
Miercuri
Azi este ziua mea ne naștere. Fiica prima m-a felicitat, cu cuvinte frumoase din suflet! O ador mult! Mama m-a felicitat prin telefon. De data această după ce am vorbit cu ea, am plâns... fără să mă vadă cei de acasă... E prima zi de naștere când ea nu a putut să vină la mine și mi-i atât de dor de ea!
Mă bucur pentru mama, că locuiește la țară și are de toate cele necesare pentru izolare. Comunic zilnic cu ea. O admir pentru optimismul ei și zice că oricând e ocupată: să îngrijească grădina, păsări. Zice că atunci când se odihnește se uită la televizor ori se ocupă de pasiunea ei - rezolvă integrame!
Fratele m-a felicitat – suntem foarte aproape! Este chirurg la Spitalul Clinic Republican și este la serviciu. Mult retrăim pentru el, ne rugăm să fie bine împreună cu familia! Mă asigură că este bine, are echipamente sigure de protecție.
Această zi a fost marcantă în viața mea, întâlnind-l cu 28 ani în urmă pe soțul meu!
Am primit multe felicitări de la prieteni, colegi, rude. Toate m-au încărcat cu energie, voie bună și speranță de bine!
Seara am pregătit masă delicioasă în familie.
Afară plouă! Miroase a ozon! Câtă plăcere să respiri!
Joi
De dimineață, am profitat de ocazie că a plouat și am sădit în grădinuța de lângă bloc flori.
Vorbesc cu mama și mă amuză că ajută pe un copil să facă lecțiile prin telefon. A lucrat 42 ani pedagog de clasele primare și mai vin copii pentru a-i ajuta la teme. Acum, când nu toți au acces la internet, a găsit posibilitate și prin telefon.
Este mult de lucru în sistemul educațional, pentru a face față în orice împrejurare.
Recent, am hotărât să-mi remodelez o rochie, combinând-o cu elemente tradiționale croșetate. Lucrul manual este yoga pentru mine, deoarece meșterind, paralel sunt cu gândurile mele. Astfel, mi s-a dezvoltat psihanaliza, capacitatea de a crea și planifica. Deja mi-am planificat timpul ca pentru începutul lui iunie să am rochia gata.
Vineri
De dimineață vine finuțul Luca. A trăit o bucată de timp cu sora la mine și-i este dor de prietenii din ograda blocului. Mult îmi lipsește servitul cafelei împreună cu sora. Acum locuiește cu băiatul aparte. Mă bucur pentru ea că s-a hotărât să rămână cu lucrul în țară și este aproape de mine. A primit studii medicale, dar pentru a fi plătită mai bine, a făcut cursuri de bucătar și a lucrat mulți ani peste hotarele țării la restaurante de elită. Suntem diferite, dar ne completăm.
Îmi pun deșteptătorul să-mi amintească ca la 17.00 să fiu la sesiunea online cu Tatiana Chiril „Menținerea și dezvoltarea IMM-urilor în noua realitate post-pandemică” din cadrul AgroConex Hub.
O apreciez cum gândește, cunoștințe și darul de a explica în elaborarea planurilor de afacere.
Azi am lucrat la calculator, notând idei de planuri de viitor. Atât de mult mi-i dor de activități, întâlniri, conlucrări! Conștientizez că prin asociere se pot face lucruri mărețe și utile.