După „agenții străini”, guvernul Georgiei are un nou dușman: scenele erotice între persoane de același sex, în filme

În baza noii legi georgiene, filme ca Rocketman, o biografie a lui Elton John, vor fi cenzurate precum în Rusia, ca să nu se vadă doi bărbați sărutându-se.

Guvernul Georgiei a anunțat marți că a introdus în parlament un pachet de legi împotriva „propagandei LGBT”, care include cenzurarea scenelor homoerotice în filme, interzicerea marșurilor Pride și transformă o sărbătoare internațională LGBT într-o zi națională de condamnare a acestor persoane.

Legile prezentate marți de președintele parlamentului dominat de partidul Visul Georgian, Șavla Papuașvili, copiază într-o măsură legislația anti-LGBT introdusă de Rusia în urmă cu un deceniu, dar sunt pe alocuri mai drastice.

Printre altele, se interzic implicit marșurile Pride, dar există și prevedere împotriva „propagării incestului în școli”.

Se interzice printre altele nu doar schimbarea de gen, dar și pedepsirea angajatorilor care o recunosc în vreun fel la locul de muncă.

Papuașvili a spus că Georgia va declara ziua de 17 mai, când sub egida ONU se marchează Ziua Internațională de Luptă Împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei, drept „Ziua Sanctității și Respectului față de Familie”, o zi în care georgienii vor avea liber.

Papuașvili a spus că legislația prevede schimbări la Codul Penal, Codul Civil, legi ale Educației și în Constituția țării.

Legislația include interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex, adoptarea minorilor de către cupluri de același sex, dar și de către persoane „ne-heterosexuale necăsătorite”.

Noul pachet legislativ are nevoie de două treimi din voturi pentru a fi adoptat, întrucât cuprinde modificări ale Constituției. Este probabil ca primul vot să aibă loc chiar luna aceasta, iar următoarele, la toamnă.

Inițiativa georgiană a fost deja aspru criticată în Occident, cât s-a aflat în fază de intenție. Ea vine la scurt timp după ce țara candidată la aderare la UE s-a confruntat cu mari proteste de stradă provocate de adoptarea unei legi a „agenților străini” care obligă presa și NGO-urile să declare ca lucrând „în slujba unei puteri străine” dacă sunt finanțate din străinătate în proporție de cel puțin 20%. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te