După invazia Rusiei în Ucraina, țările fostului bloc comunist demolează monumentele sovietice

Monumentul soldaților sovietici din cimitirul Antakalnis, Vilnius, Lituania, în mai 2013.  Sculpturile în stil „brutalist” au fost demolate în decembrie 2022, după ce o decizie anterioară a Comitetului ONU pentru Drepturile Omului a suspendat pentru o vreme lucrările
 

Monumentul comandantului militar țarist, apoi al Armatei Roșii, Nikolai Șcioraș, în centrul Kievului. Monumentul a fost vandalizat în repetate rânduri înainte de a fi demontat la 9 decembrie 2023. În această fotografie din octombrie 2021 se poate vedea piciorul din față înlocuit al calului, după ce piciorul original din bronz fusese tăiat cu fierăstrăul de protestatari necunoscuți.
 

Un monument din Brzeg, în sud-estul Poloniei, dedicat „frăției polono-sovietice”, fotografiat în 2017. Partea principală a fost dărâmată pe 24 august - Ziua Independenței Ucrainei - în 2022.

Un monument din epoca sovietică dedicat „Eliberatorilor Ucrainei" din Ujhorod, în vestul Ucrainei, aproape de granița cu Slovacia. Monumentul a fost dărâmat în noiembrie 2022.

Monumentul Armatei Sovietice din Sofia, fotografiat în august 2023. Statuile de pe piedestal au fost tăiate în bucăți cu flexul și doborâte la pământ în decembrie 2023. Autoritățile locale au spus că vor restaura statuile și le vor expune public într-un loc nespecificat.

O fotografie din iunie 2018 a celor două figuri principale ale unui monument din epoca sovietică, numit inițial Monumentul pentru comemorarea reunificării Ucrainei cu Rusia, amplasat în centrul Kievului. Statuile, reprezentând un muncitor rus și ucrainean stând, umăr la umăr, sub o emblemă de stat sovietică, au fost demontate în aprilie 2022. O lună mai târziu, complexul de monumente, care este marcat de un arc mare de titan, a fost redenumit Arcul Eliberării Poporului Ucrainean.
 

Un memorial de război sovietic din Daugavpils, Letonia, fotografiat în 2013. Din cauza protestelor violente, zeci de persoane din orașul cu populație majoritar etnică rusă au fost reținute de poliție în timpul demolării monumentului, în octombrie 2022.
 

Un tanc sovietic T-34/85 în Narva, la granița Estoniei cu Rusia, fotografiat în mai 2022. Monumentul, dedicat Armatei Roșiii care a cucerit orașul Narva de la naziști în 1944, a fost dat jos de pe postament și dus la un muzeu local în august 2022. O lună mai târziu, autoritățile ruse au ridicat un monument aproape identic la Ivangorod, pe malul o

O statuie a pilotului de încercare sovietic Valeri Cikalov la Kiev, într-o fotografie nedatată. Monumentul a fost îndepărtat în februarie 2023.

 

Monumente sovietice au fost sau sunt și în țări care n-au trecut prin comunism. Bustul liderului sovietic Vladimir Ilici Lenin din Turku, Finlanda, fotografiat în 2018. El este un cadou făcut în 1977 de orașul Leningrad (în prezent Sankt Petersburg), înfrățit pe atunci cu Turku. În aprilie 2022, monumentul a fost îndepărtat, dar în octombrie 2023 un tribunal a decis că îndepărtarea a fost ilegală, ceea ce creează posibilitatea revenirii lui Lenin pe soclu, la locul respectiv.
 

Monumentul din Riga dedicat eliberatorilor Letoniei sovietice de invadatorii naziști. Obeliscul de 79 de metri înălțime din centrul complexului a fost dărâmat în august 2022. Parcul a fost redeschis în noiembrie 2023, după o amplă remodelare în urma căreia au fost amenajate un skate park și alei de promenadă.

Monumentul Apărătorilor din Liepaja, în vestul Letoniei, fotografiat în septembrie 2022. Statuia, supranumită „Grenadierul”, înfățișa un muncitor care lupta împotriva invaziei naziste din 1941 în Letonia, alături de un marinar și un cadru sanitar sovietic. Monumentul a fost demontat în octombrie 2022.

Monumentul dedicat eliberatorilor din Rezekne, în estul Letoniei, fotografiat în 2011. Soldatul, poreclit „Alioșa”, a fost îndepărtat în noiembrie 2022.

Monumentul dedicat comandantului militar sovietic Nikolai Vatutin din centrul Kievului. Statuia a fost îndepărtată în februarie 2023.
 

În localitatea Kotka este îndepărtat ultimul bust al lui Lenin expus în public în Finlanda, în octombrie 2022.

Din februarie 2022, de când Kremlinul a lansat războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, zeci de monumente din epoca sovietică au fost demolate în întreaga Europă, ca răspuns direct la invazie. Iată cum arătau câteva dintre cele mai semnificative monumente, înainte de a fi îndepărtate.