Surse de la Budapesta citate de presa maghiară și de serviciul maghiar al Europei Libere au spus că Orbán a cărui țară a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a Uniunii Europene va călători la Moscova în compania ministrul său de externe, Péter Szijjártó.
Un oficial european a spus că premierul ungar nu a informat conducerea UE despre vreo călătorie la Moscova, iar dacă ar fi făcut-o, președintele Consiliului European l-ar fi sfătuit cu fermitate să nu meargă la Vladimir Putin, a relatat corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe X că președinția rotativă a UE nu are mandat de a purta discuții cu Rusia în numele UE. „Consiliul European spune clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a scris Michel.
În timpul vizitei sale la Kiev, pe 2 iulie, premierul ungar a declarat că i-a prezentat președintelui ucrainean o propunere de încetare a focului, menită să întrerupă luptele cu Rusia, la mai bine de doi ani de la invazia rusească pe scară largă din Ucraina, și să impulsioneze negocieri de pace.
Orbán care s-a opus constant ajutoarelor militare europene pentru Ucraina invadată de Rusia nu a oferit detalii despre conținutul propunerii sale, dar a spus într-o declarație pentru presă că a putut asculta „opinia sinceră” a lui Zelenski pe această temă.
La întâlnirea cu jurnaliștii în timpul vizitei premierului maghiar, Zelenski nu și-a exprimat opinia asupra propunerii. Dar un consilier al său a spus ulterior că Zelenski i-a prezentat ca răspuns lui Orbán poziția „destul de clară, înțeleasă și cunoscută” a Ucrainei.
Ucraina spune că „integritatea sa teritorială” trebuie să fie fundamentul oricărui acord de pace, o poziție sprijinită de alte 80 de țări care au participat luna trecută la un Summit Global al Păcii organizat de Ucraina în Elveția.
Luna trecută, liderul rus Vladimir Putin a declarat că poate pune capăt războiului care ucis și rănit cel puțin 500.000 de militar de ambele părți doar dacă Ucraina îndeplinește anumite condiții, inclusiv cedează Rusiei patru regiuni parțial ocupate, în afară de Crimeea. Ucraina a respins condițiile ca absurde și a declarat că acestea echivalează cu capitularea.
O înghețare a liniei frontului în condițiile de acum ar lăsa aproximativ 20% din teritoriul ucrainean sub ocupație rusească, iar analiștii avertizează că o pauză ar putea permite Rusiei să se reînarmeze și să-și redistribuie trupele pentru o nouă ofensivă (A.E).
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te