În sudul continentului, temperaturile au fost de peste 20 de grade, iar în centru, au variat între 7 și 12 grade C, de la Paris, la București și Varșovia. Până și la Kiev, temperatura a fost peste zero grade și se așteaptă să crească până la 8 grade săptămâna aceasta.
Noi piețe pentru gazul rusesc
Între timp, vicepremierul rus Alexandr Novak a declarat că Rusia este pregătită să reia aprovizionarea cu gaz către Europa prin conducta Yamal-Europe.
Într-un lung interviu cu TASS, preluat de agenția Reuters, Novak – fost ministru al energiei - a spus că piața europeană rămâne relevantă pentru Rusia, mai ales că este o piață „pe care persistă deficitul de gaze”.
„Conducta Yamal-Europe”, a susținut Novak, „oprită din motive politice, ar putea fi redeschisă”.
Gazul curge normal prin conducta Yamal-Europe de la est la vest, dar acest flux a fost pus în revers de Polonia, în decembrie 2021, când a decis să renunțe la gazul rusesc, în favoarea gazului pe care îl stocase în Germania.
În mai 2022, Varșovia și-a reziliat contractul cu Gazprom după ce a refuzat să plătească în ruble pentru gazul cumpărat, așa cum cerea un decret al președintelui Putin.
### Vezi și... ### Putin: Gazoductul Nord Stream către Europa este „practic închis”Ca reacție, Gazprom a sistat livrările de gaze și a anunțat că nu mai poate exporta prin gazoductul care trece prin Polonia, din cauză că a sancționat firma care administrează secțiunea poloneză a conductei Yamal – Europa.
În interviul cu TASS, Novak a spus că Moscova ar putea livra cantități suplimentare de gaz și prin Turcia, unde s-a creat un centru de stocare.
El a mai spus că Moscova se așteaptă să mărească substanțial și exportul de gaze lichefiate, după ce în 2022 ar fi livrat în Europa circa 21 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz natural lichefiat.
„Anul acesta am reușit să creștem semnificativ livrările de gaz natural lichefiat (GNL) către Europa”, a spus Novak. „În cele 11 luni ale anului 2022 au crescut la 19,4 miliarde de metri cubi, până la sfârșitul anului se așteaptă 21 de miliarde de metri cubi”.
### Vezi și... ### După petrol, UE plafonează și prețul gazelor ruseștiÎntr-un interviu amplu cu agenția TASS, părți din care au fost publicate pe tot parcursul weekendului, Novak a lăsat de înțeles că Rusia nu ar avea probleme să exporte gazul spre alte piețe, acum că a pierdut mare parte din piața europeană.
El a declarat că Rusia a convenit cu Azerbaidjan-ul să mărească livrările de gaze. Se poartă discuții despre mărirea exporturilor de gaze și cu Kazahstan-ul și Uzbekistan-ul.
Pe termen lung, a mai spus Novak, Rusia ar pute exporta în Afganistan și Pakistan, fie folosind infrastructura din Asia Centrală, fie printr-un troc cu Iranul.
Rubla își revine încet după șocul ultimelor sancțiuni
Rubla s-a întărit ușor luni în fața dolarului, după cea mai mare cădere, într-o săptămână, de la începutul lunii iulie – cădere provocată de temerile că Rusia va suferi pierderi grele în urma embargoului pe importul de țiței și plafonarea prețului pentru gazul natural.
### Vezi și... ### Războiul petrolului: Prețuri europene plafonate vs. „flota din umbră” a RusieiSăptămâna trecută, rubla a pierdut aproximativ 8% în raport cu dolarul, în total în luna decembrie, pierderea este 12% față de moneda americană. Ministerul rus de Finanțe a susținut că devalorizarea s-ar fi datorat unor probleme legate de „recuperarea unor importuri”, relatează Reuters.
Luni dimineață, 26 decembrie, rubla era cotată la 69,67 de ruble față de dolar și la 73,91 ruble față de euro.
Până la sfârșitul anului, rubla s-ar mai putea întări pentru că este perioada în care exportatorii ruși convertesc în ruble veniturile în valută pentru a plăti taxele și impozitele locale.
Impozite punitive pentru cei care au plecat din Rusia
Între timp, preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, Veaceslav Volodin, a anunțat că Duma de Stat se pregătește să aprobe majorarea impozitelor pentru cei care au plecat din Rusia, cum au făcut-o mulți după declanșarea invaziei în Ucraina, dar mai ales după decretarea unei mobilizări parțiale în septembrie.
„Este corect să se anuleze avantajele pentru cei care au părăsit Federaţia Rusă şi să se introducă o cotă de impozitare mai mare pentru ei”, a scris Volodin pe contul său de Telegram.
Nu este clar câți ruși au plecat din țară de la începerea războiului, notează Reuters, dar până la începutul lui octombrie, unele mass-media locale relataseră că nu mai puţin de 700.000 de ruşi au fugit din Federaţia Rusă, după decretarea mobilizării parțiale. La vremea respectivă, autoritățile de la Moscova au respins această estimare.
În Rusia, impozitul pe venit este de 13% și este dedus automat de angajatorii locali. Ruşii care lucrează în străinătate, dar au în continuare rezidenţă fiscală în Federația Rusă, trebuie să-și plătească singuri acest impozit.
Volodin nu s-a sfiit să precizeze că este o măsură punitivă : „Cei care şi-au dat seama că au făcut o greşeală s-au întors deja. Restul ar trebui să înţeleagă: marea majoritate a societăţii nu le susţine acţiunea şi crede că ei şi-au trădat ţara, rudele şi prietenii”, a scris el pe Telegram.
Potrivit datelor OECD (Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare), în februarie 2022, ratele de impozitare pe venit în Uniunea Europeană, de exemplu, variau între un maxim de peste 55% în Danemarca (55,9 la sută), Franța (55,4 la sută) și Austria (55 la sută) și un minim de aproximativ 20% în Ungaria (15 la sută), Estonia (20 la sută) și Republica Cehă (23 la sută).