După alegeri anticipate, Igor Dodon ar putea pretinde funcția de premier (Newsmaker.md)

Revista presei moldovenești la radio Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei

Radio Chișinău oferă detalii despre vizita de astăzi a președintelui României, Klaus Iohannis, prima vizită la nivel înalt primită de Maia Sandu după preluarea mandatului de președintă. Între altele, se anunță că cei doi șefi de stat urmează să adopte o Declarație comună pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a R. Moldova, precum și angajamentul R. Moldova de a urma parcursul european și de a realiza reformele necesare. De asemenea, în cadrul vizitei se va discuta despre sprijinul României pentru cetățenii R. Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19.

Portalul Hotnews.ro de la București amintește că președintele României, Klaus Iohannis a făcut prima sa vizită oficială externă, după învestirea în funcție, la Chișinău, în februarie 2015. De la preluarea mandatului de președinte al R. Moldova de către pro-rusul Igor Dodon, Iohannis a evitat constant să se întâlnească cu acesta. Publicația de la București mai scrie că astăzi, liderul de la Cotroceni urmează să transmită un mesaj de susținere pentru noul președinte al R. Moldova, precum și „un mesaj de sprijin pentru cetățenii acestei țări, în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept și de consolidare atât a parcursului european, cât și a relațiilor privilegiate cu România”.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, ar putea pretinde la funcția de prim-ministru al țării. De asemenea, acesta nu exclude o coaliție a forțelor de stânga, după alegerile parlamentare anticipate. Declarațiile au fost făcute de Igor Dodon pentru agenția rusă TASS, citată de Newsmaker.md. „Vrem să ajungem la alegeri parlamentare anticipate cât mai repede. Scopul nostru politic, al Partidului Socialiștilor, al echipei mele, sunt alegerile parlamentare anticipate. Nu ne interesează să facem coaliții în cadrul componenței acestui parlament, pentru a obține fotoliul de prim-ministru sau altceva”, a răspuns Dodon. Referindu-se la declarațiile președintei Maia Sandu, privind retragerea trupelor rusești de menținere a păcii din Transnistria, fostul șef al statului a mai spus că Maia Sandu „va aprinde un fitil în jurul Rusiei”.

Analistul politic Nicolae Negru analizează în paginile Ziarului Național primul discurs al președintei Maia Sandu adresat cetățenilor. În general, discursul conține toate ingredientele necesare unui mesaj politic care să atingă corzile sensibile ale societății, făcându-i pe cetățeni să se simtă incluși, nu excluși din procesul schimbărilor care se prefigurează, constată Nicolae Negru. Totuși, comentatorul Ziarului Național crede că în mesajele ei viitoare, cu ocazii mai puțin solemne, Maia Sandu va trebui să fie mai explicită, mai concretă în unele aspecte, „coborându-i pe admiratorii săi cu picioarele pe pământul realității crude, altfel ei ar putea cădea prea repede pradă dezamăgirilor devastatoare”. Mai cu seamă că Moscova nu se mai ascunde după deget, urmărește cu atenție și comentează toate declarațiile și mișcările noului președinte, conchide autorul.

Cum a fost anul 2020 pentru jurnaliști – aflați dintr-o analiză a portalului Media-azi.md. Respectul „până-n glande” din partea unor comunicatori, înjurăturile politicienilor, îmbrâncelile ofițerilor de pază și ignorarea solicitărilor de informație - de o astfel de atitudine a avut parte presa moldoveană. Analiza Centrului pentru Jurnalism Independent arată că 2020 a rămas în memorie drept anul în care jurnaliștii, de rând cu luptătorii din prima linie, au îmbrăcat costumele de protecție, au mers în focarele pandemiei și au informat din prima sursă despre criza provocată de Covid-19.