După anunțul retragerii totale, America revine în Germania cu o escadrilă F-22

Un F-22 Raptor deasupra Nevadei.

Avioanele de luptă americane vor lua parte la o serie de exerciții în cadrul inițiativei europene de descurajare.

După anunțul retragerii totale, America revine în Germania cu o escadrilă F-22

Coloana vertebrală a Alianței Nord Atlantice (NATO) în Europa a fost, în timpul războiului rece, prezența masivă a trupelor SUA, în special în Germania federală, RFG, iar Germania și alte state din vestul Europei au acceptat, încă din 1945, să intre sub „umbrela” scutului nuclear american pentru a fi protejate de o eventuală agresiune a URSS-ului.

În ultimele două decenii, deja din vremea lui Bush și continuând cu Obama și Trump, SUA au început să își demonteze structurile militare din Europa, în special cele din Germania.

Tendința s-a răsturnat abia din 2014, de la invadarea unor părți din Ucraina și anexarea Crimeei de către Rusia lui Putin.

Abia acum se inversează tendința de retragere totală a SUA din Germania, iar Statele Unite tocmai au transferat acolo o escadrilă de F-22, din nou în scopul descurajării Rusiei.

Asta nu înlătură însă îngrijorarea Germaniei în fața demobilizării anunțate de președintele SUA Donald Trump și Germania consideră acum posibilitatea să dezvolte un arsenal nuclear propriu.

Forțele Aeriene americane au transferat așadar în Germania o escadrilă de avioane de luptă F-22.

„US Air Force a amplasat la baza aeriană din Spangdahlem (Germania) o escadrilă F-22 Raptor, piloți militari și echipamente aferente pentru a efectua exerciții aeriene cu alte aeronave staționate în Europa“, – s-a anunțat oficial.

Avioanele de luptă care au sosit la baza aeriană în 8 august, vor lua parte la o serie întreagă de exerciții din cadrul inițiativei europeană de descurajare.

Escadrila va folosi Spangdahlem ca bază de desfășurare, dar va fi deplasată și în alte părți ale Europei pentru a participa la exerciții cu aliații NATO.

Avionul F-22 Raptor a fost dezvoltat de Boeing și Lockheed Martin și a intrat în serviciul Forțelor Aeriene ale SUA în 2005. Aeronava a fost construita în tehnologia stealth, ceea ce o face practic invizibila pentru radarele inamice.

Cât despre discuțiile despre posibilitatea ca Germania să dezvolte un arsenal nuclear pentru a descuraja potențiali inamici, acestea s-au ivit imediat după alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA. Autoritățile germane ar început să ia în considerare varianta producerii de arme nucleare, în urma noii politici externe americane.

Asta pentru că Germania a aderat la un tratat de neproliferare a armelor nucleare semnat în anii 60 și reconfirmat în 1990, după unirea celor două state germane.

Ideea unui arsenal nuclear german a venit după declarațiile contradictorii ale actualului președinte american care a declarat că va „susține puternic NATO”, deși tot el este cel care a spus despre alianța nord-atlantică că este „perimată” și că un eventual sprijin al SUA este condiționat de creșterea cheltuielilor pentru apărare a partenerilor din NATO.

Your browser doesn’t support HTML5

Summitul NATO ar putea „exploda” din cauza tensiunilor transatlantice

În aceste condiții, este evident că Germania se apropie mai mult de Franța și Marea Britanie, alte două puteri nucleare din Europa, chiar dacă acestea au un arsenal nuclear mai redus decât SUA.

Deocamdată, Trump tocmai a promulgat bugetul apărării SUA pe 2019, în care este menţionat ferm că forţele americane vor continua să se desfăşoare prin rotaţie în sud-estul Europei, inclusiv în România şi Bulgaria. În cadrul acelui buget, va fi lărgită baza militară SUA de la Mihail Kogalniceanu, în Dobrogea, prin achiziţionarea de noi terenuri şi proiecte de construcţii militare.

Bugetul alocat Apărării SUA pe 2019, în valoare de 717 miliarde de dolari, a fost promulgat de preşedintele Donald Trump în cadrul unei ceremonii desfăşurate la baza Fort Drum.

Legea privind bugetul apărării (NDAA), include aproximativ 616 miliare de de dolari alocaţi Pentagonului, 69 de miliarde de dolari alocaţi posibilelor operaţiuni de peste hotare şi 21,9 miliarde de dolari alocaţi programelor nucleare ale Departamentului de Energie.