Linkuri accesibilitate

Un „turneu” pentru descurajarea Rusiei. Cele mai moderne avioane militare ale SUA au aterizat în România


Șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciuca (al 2-lea din stânga) și ambasadorul SUA în România Hans Klemm (în mijloc), pe fundalul unui F-22, la baza Mihail Kogalniceanu.
Șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciuca (al 2-lea din stânga) și ambasadorul SUA în România Hans Klemm (în mijloc), pe fundalul unui F-22, la baza Mihail Kogalniceanu.

Cele 12 avioane F-22 au pornit un „turneu de demonstrație” prin țările Alianței Nord-Atlantice, pentru a descuraja Rusia.

Președintele american Barack Obama a declarat că omologul său rus, Vladimir Putin, încearcă să submineze unitatea Europei, pe care o consideră o amenințare. Într-un interviu pentru televiziunea americană CBS din care au fost difuzate deocamdată câteva fragmente, președintele american spune că Putin se înșală. „Rețeta corectă” este o „Europă unificată care colaborează cu o Rusie puternică și deschisă”, spune Obama, care s-a aflat zilele trecute într-un turneu european. Până atunci, însă, Statele Unite și NATO dau noi asigurări de securitate aliaților din Europa de Est, între care România, care se simt amenințate de Rusia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

Încă din octombrie 2014, Obama a lansat un așa-numit program de „Întărire a Încrederii” în Europa, reamintește agenția Reuters, un plan care include creșterea prezenței militare americane în țările din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, în țările Baltice, Polonia și România.

Barack Obama în Germania
Barack Obama în Germania

Aflat luni, 25 aprilie, în Germania, Obama explica din nou cauzele acestei strategii:

„Agresiunea Rusiei, faptul că prin anexarea peninsulei Crimeea în martie 2014 s-a pus sub semnul întrebării unul din principiile de bază ale stabilității în Europa și anume inviolabilitatea granițelor - un gest care amenință tot ce s-a realizat de la Războiul Rece încoace”, a mai declarat Obama.

Tot luni, 25 aprilie, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din România – situat la Marea Neagră în apropiere de Constanța – au aterizat două avioane de luptă americane de tip F-22 „Raptor”, însoțite de un avion de realimentare.

Daniel Lehoski, comandantul misiunii americane a declarat că „suntem aici pentru a demonstra capacitatea avioanelor F-22 de a zbura oriunde în țările NATO sau Europa, unde este nevoie de ele”.

Este vorba de un tip de avioane miliare, relatează agenția Reuters, aproape imposibil de detectat pe radar, cu tehnologie atât de avansată, încât Pentagonul a interzis firmei producătoare să le vândă în străinătate.

F-22 Raptor
F-22 Raptor

Demonstrând calitățile noilor avioane de luptă, a continuat Lehoski, sperăm să descurajăm orice posibilă agresiune împotriva unei țări NATO.

La rândul său, Rob Morgan, unul din piloții militari a declarat agenției Reuters că avioanele F-22 sunt „plimbate” prin Europa în primul rând pentru a descuraja orice agresiune din partea Rusiei, dar și pentru a testa capacitatea de cooperare a forțelor NATO.

12 avioane de luptă americane F-22 sunt staționare pe o bază militară din estul Angliei, de unde au pornit un „turneu de demonstrație” prin țările Alianței Nord-Atlantice, începând cu România.

Atenția NATO, în raport cu Rusia, se concentrează acum în bazinul Mării Negre, unde și-ar putea mări și prezența militară navală. Pentru moment însă, pentru a nu provoca Moscova, Alianța recurge la rotări de trupe, refuzând să creeze noi baze permanente în țările din flancul estic, așa cum cere insistent Polonia. Următorul summit NATO va avea loc la Varșovia, între 8 și 9 iulie.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG