Săptămâna trecută, NATO și Rusia au fost prinse din nou într-unul din acele jocuri la limita provocării, după ce avionul ministrului rus al apărării Serghei Șoigu, care zbura spre enclava Kaliningrad, a trebuit să fie escortat de avioane de vânătoare ale Alianței Nord Atlantice.
Vizita neanunțată a lui Șoigu în Kaliningrad poate fi văzută ca un răspuns adus reuniunii ambasadorilor NATO la Bruxelles în Vilnius, Lituania, săptămâna trecută imediat după atentatele teroriste din Bruxelles. Ambasadorii celor 28 de țări NATO, reuniți în cadrul așa-numitului Consiliu Nord Atlantic, au discutat în Lituania adaptabilitatea Alianței la noile amenințări.
Pentru NATO, provocarea este dublă: pe de o parte Statul Islamic și pericolul militantismului islamic din interior, pe de alta amenițarea pe care o reprezintă Rusia, provocare la care țările răsăritene sunt foarte sensibile.
In ambele cazuri este vorba de provocări noi și de amenințări asimetrice, care ar trebui să ducă Alianța la o regândire a doctrinei și strategiei sale.
Imediat însă după întâlnirea NATO din Lituania a intervenit zborul ministrului rus al apărării Serghei Șoigu spre enclava militarizată rusească Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania. Rusia se folosește de Kaliningrad ca de o amenințare permanentă la adresa țărilor din regiune, iar înalți responsabili ruși anunță regulat instalarea acolo de rachete balistice, ba chiar unii politicieni ultranaționaliști și anti-occidentali ruși au sugerat instalarea de armament nuclear în Kaliningrad.
Zburând deasupra apelor neutre ale Mării Baltice, avionul lui Șoigu a fost flancat și însoțit de avioane de vânătoare NATO, dar acestea au stat la o distanță de doi km, însoțindu-l tot drumul până în spațiul aerian al Kaliningradului.
Presa din Rusia a publicat fotografii ale avioanelor NATO care au însoțit aeronava lui Șoigu. Avioanele NATO erau de tip Eurofighter Typhoon, în vreme ce aeronava lui Șoigu era însoțită de avioane rusești de luptă de tip Su-27.
In august 2015 deja, un think tank, un centru de studii specializat în chestiuni strategice: European Leadership Network (ELN), avertizase că NATO și Rusia par să se îndrepte spre ceea ce începe să semene cu un război autentic. Intr-un studiu care analiza provocările și testarea riscantă a celor a celor aflați față în față, European Leadership Network analiza manevrele militare ale celor două părți: manevrele militare rusești din luna martie 2015 au reunit astfel 80.000 de militari, in vreme ce exercțiile NATO din iunie 2015, de pe flancul de est al Alianței, au reunit 15.000 militari din 19 țări membre și 3 țări partenere.
Raportul definea si potențialele slabiciuni geo-strategice ale celor doua tabere: pentru NATO, partea cea mai vulnerabilă e reprezentată tocmai de Polonia și țările baltice, în vreme ce pentru Rusia punctele militare slabe sunt mai numeroase, incluzând Crimeea, Arctica și toată regiunea de frontieră cu Estonia și Letonia.