După Brexit, Franța rămâne singura putere nucleară în UE

Parada militară de Ziua Națională a Franţei. Paris, 14 iulie 2018

Așteptările președintelui francez Emmanuel Macron rămân însă în mare parte dezamăgite, întrucât Germania Angelei Merkel a primit cu răceală propunerea franceză de mers înainte cu planurile de creare a unei armate europene.

Unul din efectele directe ale ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi aceea că Franța va rămâne singura putere nucleară din UE și singura țară a Uniunii cu un scaun permanent și drept de veto în Consiliul de Securitate ONU.

Sigur, asta nu afectează în niciun fel cooperarea și legăturile reciproce ale Franței cu Marea Britanie în cadrul NATO, însă pe continent Franța va rămâne principala putere militară, urmată îndeaproape de Germania.

Aici, așteptările președintelui francez Emmanuel Macron rămân în mare parte dezamăgite, întrucât Germania Angelei Merkel a primit cu răceală propunerea franceză de mers înainte cu planurile de creare a unei armate europene.

Cooperarea militară franco-germană a fost intensă încă din vremea lui Francois Mitterrand şi Helmut Kohl, când a fost pusă pe picioare şi o forță militară comună, brigada franco-germană, care trebuia să constituie embrionul unei armate europene.

NATO, însă, dar mai ales Statele Unite, sub toți președinții, nu s-au arătat niciodată încântate de ideea unei armate europene, temându-se de o dedublare a funcțiilor și mijloacelor. Apoi, până în anii 2000, cooperarea militară cu Germania a fost limitată de faptul că aceasta nu putea, conform constituției, să trimită trupe în străinătate. Odată ridicată acea limitație, Germania a putut fi foarte activă la misiuni ale NATO, în special în Afganistan, unde militarii germani au participat la securizarea și reconstruirea unor zone din nordul țării.

Franța ar rămâne așadar, după Brexit, singura putere nucleară din Europa, în vreme ce Germania ar putea contribui masiv cu tehnologie, după ce și-a sporit bugetul militar, în urma insistențelor lui Donald Trump.

Germania şi-a mărit semnificativ bugetul apărării în acest an. Guvernul federal de la Berlin a anunţat NATO că are în vedere un buget de cheltuieli de 47,32 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creştere de 5 miliarde de euro faţă de 2018 şi un procent de 1,35% din PIB-ul german.

Această majorare - cea mai semnificativă de la sfârşitul războiului rece - vine pe fondul criticilor insistente pe această temă ale administraţiei de la Washington.

### Vezi și... ### Costurile bazelor militare americane în lume plătite de aliați?

Totodată, anul viitor bugetul militar al Germaniei ar urma să crească la 49,67 miliarde de euro, sau 1,38% din PIB. Anul trecut, acest procent a fost de 1,23% din PIB.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a criticat Berlinul pentru neîndeplinirea obiectivului stabilit în 2014 ca membrii NATO să ajungă în interval de un deceniu la 2% din PIB pentru apărare.

La summitul NATO din vara trecută de la Bruxelles, Trump nu a exclus retragerea SUA din Alianţa Nord-Atlantică, în cazul în care aliaţii nu se mobilizează pentru a atinge acest obiectiv.

### Vezi și... ### Este Germania „prizoniera Rusiei”?

Luna trecută, ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, s-a angajat că ţara sa îşi va majora bugetul apărării, la o întâlnire cu omologul său american Patrick Shanahan. „Ştim că Germania trebuie să facă mai mult”, a spus atunci ministrul german.

Tandemul franco-german, pe care se bazează funcționarea Uniunii Europene și care a fost transpus de la început si în cadrul NATO va rămâne așadar pivotul unui sistem de securitate continentală care nu se va vedea afectat de ieșirea Angliei din Uniunea Europeană.