După Chemnitz, un nou incident letal la Köthen

Proteste la Chemnitz, 1 septembrie 2018

Protestele şi demonstraţiile xenofobe, criticate şi de foşti disidenţi din Germania răsăriteană

Un bărbat a murit, la sfîrşitul săptămînii în oraşul est-german Köthen, după o altercaţie cu refugiaţi afgani. Potrivit presei germane, tînărul în vîrstă de 22 de ani, însoţit de o altă persoană, a intervenit într-o ceartă care a avut loc între afgani şi o femeie. S-a precizat că tînărul nu a murit înjunghiat, precum s-a spus iniţial, ci din cauza unui atac de cord. Cei doi afgani au fost reţinuţi, fiind învinuiţi de vătămare corporală.

Folosindu-se de acest incident, mai multe grupări radicale de dreapta au organizat duminică la Köthen un aşa zis „marş de doliu”, acreditînd ideea că tînărul a fost ucis de către cei doi afgani.

O altă demonstraţie care urmează se aibă loc în această seară a fost anunţată de Partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD).

Ministrul de interne al landului Saxonia-Anhaltină, unde se află oraşul Köthen, a declarat că nu se aşteaptă la o manifestaţie similară cu cele din Chemnitz. Ministrul a mai spus că pentru a menţine ordinea au fost trimise la Köthen cîteva sute de poliţişti.

La demonstraţia care a avut loc duminică seara în acest oraş, organizată şi de Partidul Dreptei (Die Rechte) şi la care au participat 2.500 de persoane, s-au scandat sloganuri naziste ca şi la Chemnitz. Un fost membru al Partidului Naţional-Democrat din Germania (NPD – o grupare radicală de dreapta) a cerut celor prezenţi să-i „viziteze” pe refugiaţi în locuinţele lor.

Tot la sfîrşitul săptămînii trecute s-a aflat, cu întîrziere, că la Chemnitz un grup de extremişti de dreapta a atacat un restaurant evreiesc. (A se vedea aici un reportaj din ziarul „Welt am Sonntag”.)

### Vezi și... ### Cine profită politic de pe urma incidentelor din Chemnitz

Pe de altă parte, s-au înmulţit vocile celor care cer demiterea lui Hans-Georg Maaßen, şeful serviciului de informaţii interne (Verfasssungsschutz), criticat pentru bagatelizarea incidentelor din Chemnitz. Maaßen a susţinut într-un interviu (apărut în ziarul „Bild”) că la Chemnitz nu a avut loc nicio „vînătoare” de străini, iar un video care arată o astfel de scenă ar putea fi un fals. Prin această declaraţie, Maaßen contrazice afirmaţiile guvernului federal. Referindu-se la incidentele din Chemnitz, purtătorul de cuvînt al executivului a folosit cuvîntul „vînătoare” (Hetzjagd).

Într-o analiză a unor experţi (ai televiziunii publice ARD) s-a dovedit că imaginile, filmate şi răspîndite prin intermediul reţelelor de socializare şi televiziunilor, nu sînt trucate, ci autentice.

În contextul incidentelor xenofob-rasiste din Chemnitz a fost dată publicităţii o declaraţie („Erklärung zu Chemnitz“) a peste 80 de foşti critici ai regimului din Republica Democrată Germană (RDG/DDR). Semnatarii declaraţiei (între care se află Stephan Bickhardt, azi preot evanghelic la Leipzig sau Wolfram Tschiche, filozof) critică încercările de instrumentalizare de către grupările naţionalist-populiste a moştenirii Revoluţiei paşnice din Germania răsăriteană.

Stephan Bickardt şi Wolfram Tschiche, semnatari ai Declaraţiei

Participanţii la manifestaţiile organizate de partidul Alternativa pentru Germania (AfD) sau Pegida (acronimul pentru: „Patrioţi Europeni contra islamizării Apusului”) scandează lozinca „Noi sîntem poporul”. Această lozincă a fost scandată în 1989 de către cei care au protestat contra regimului est-german. Acum a fost preluată, în mod, abuziv de către susţinătorii unor grupări naţionalist-populiste.

Prin această declaraţie semnatarii se delimitează, indirect, şi de foştii lor colegi, cîndva activi în cercurile contestatare din Germania răsăriteană, care astăzi susţin linia promovată de Alternativa pentru Germania (AfD) şi mişcarea Pegida sau care publică în presa radicală de dreapta.

În finalul declaraţiei se subliniază rolul „forţelor societăţii civile non-violente” în vederea consolidării spiritului civic şi a statului de drept.