Demisia lui Boris Johnson | Ucraina se așteaptă ca sprijinul Marii Britanii să continue

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (dreapta) și fostul prim-ministru britanic, Boris Johnson, în Piața Mihailivska din Kiev, 17 iunie 2022

Vestea demisiei premierului britanic Boris Johnson a fost întâmpinată „cu tristețe” în Ucraina, a transmis biroul președintelui Volodimir Zelenski într-o declarație în care se precizează, de asemenea, că Kievul se așteaptă ca sprijinul pe care Johnson l-a arătat pentru Ucraina să continue.

### Vezi și... ### Boris Johnson demisionează, dar încearcă să rămână până în octombrie

„Nu avem nicio îndoială că sprijinul Marii Britanii va fi continuat, dar leadership-ul personal și carisma dumneavoastră l-au făcut special", se arată în declarația emisă la 7 iulie, după convorbirea telefonică dintre cei doi lideri. În declarație i se mulțumește lui Johnson pentru că a apărat interesele Ucrainei după invazia Rusiei și se spune că vestea demisiei sale a fost tristă nu doar pentru Zelenski, „ci și pentru întreaga societate ucraineană, care este foarte solidară cu dumneavoastră”.

### Vezi și... ### Boris Johnson promite mai mult ajutor pentru Ucraina în timpul unei vizite surpriză la Kiev

Johnson l-a descris pe Zelenski ca fiind un „erou” și a spus că în Marea Britanie există un sprijin transpartinic „de nezdruncinat ” pentru Ucraina. Un purtător de cuvânt de la Downing Street a declarat după convorbirea celor doi, că Johnson a promis, de asemenea, că ajutorul defensiv va continua atât timp cât va fi necesar.

Johnson anunțase anterior că demisionează din funcția de prim-ministru britanic, pe fondul unui val de scandaluri și demisii ale miniștrilor cabinetului său. El a apărut în fața Downing Street pentru a face anunțul, spunând că a numit un nou cabinet și că va rămâne în funcție până când va fi ales un nou lider al Partidului său conservator.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | O „bombă ecologică” plutitoare: vas cisternă lovit a doua oară