După deturnarea zborului Ryanair: UE amenință Belarus cu noi sancțiuni

Vilnius: protest împotriva reținerii jurnalistului independent Roman Pratasevici, dumincă 23 mai 2021, la Minsk. Pratasevici era în zborul Ryanair de la Athena la Vilnius, Lituania, care a fost deturnat pe aeroportul din Minsk, Belarus.

Josep Borrell

La Bruxelles, unde este programat un summit al Uniunii Europene, șeful diplomației europene, Josep Borrell a condamnat deturnarea, duminică 23 mai, a avionului Ryanair, reținerea jurnalistului belarus Roman Pratrasevici, avertizând că aceste acțiuni „vor avea consecințe pentru cei responsabili”.

„(...) este încă o încercare flagrantă a autorităților din Belarus de a reduce la tăcere toate vocile opoziției” a declarat Borrell.

Your browser doesn’t support HTML5

Belarus a deturnat un avion ca să aresteze un jurnalist de opoziție

„În realizarea acestui act coercitiv, autoritățile din Belarus au pus în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului. O anchetă internațională asupra acestui incident trebuie efectuată pentru a constata orice încălcare a regulilor aviației internaționale. (...) UE va lua în considerare consecințele acestei acțiuni, inclusiv luarea de măsuri împotriva celor responsabili”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut și ea înăsprirea sancțiunilor împotriva regimului Lukașenka.

„Comportamentul scandalos și ilegal al regimului din Belarus va avea consecințe. Cei responsabili de deturnarea #Ryanair trebuie sancționați ”, a scris von der Leyen pe 23 mai într-un Tweet.

Un înalt oficial al UE, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat pentru Europa Liberă/Libertatea că incidentul ar putea duce inclusiv la suspendarea zborurilor tuturor companiilor aeriene din UE peste Belarus, interzicerea zborurilor companiei de stat Belavia și suspendarea tranzitului prin Belarus către UE.