După o perioadă de indecizie, de derută, răspândirea infecției de Covid-19 și-a reluat creșterea în R. Moldova, a anunțat, astăzi, Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. El a vorbit la conferința de presă săptămânală a ministerului sănătății, prezentând situația pentru săptămâna 19 – 26 iulie, a 30-cea săptămână a pandemiei de coronavirus.
Your browser doesn’t support HTML5
Un alt indicator-cheie al pandemiei – rata de contagiozitate - rămâne peste limita de la care pandemia este considerată sub control. Această rată care spune câte persoane sănătoase infectează una bolnavă trebuie să fie sub 1, ca pandemia să se considere în scădere. Dar în R. Moldova ea rămâne peste acest indicator, fiind acum de 1,12.
Datele prezentate de Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, mai arată că, în săptămâna 19 – 26 august, a crescut și numărul deceselor, în timp ce numărul bolnavilor vindecați s-a aflat, dimpotrivă, în scădere.
În bilanțul total, de la începutul pandemiei, R. Moldova se află pe locul 13 în Europa, dintr-un total de 40 de țări, după numărul de decese cauzate de COVID-19 raportat la milion populație. După numărul de cazuri de infectare, sau la incidența COVID-19, R. Moldova se află pe locul șapte în Europa. Este întrecută de țări ca Spania, care se confruntă cu noi focare, sau ca Belarus și Suedia, unde s-au aplicat restricții puține sau deloc pentru a limita răspândirea virusului.
### Vezi și... ### În opt județe din România purtarea măștii în aer liber devine obligatorie
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat săptămâna aceasta că este greșit să se creadă că pandemia de COVID-19 evoluează în valuri. „Chiar dacă virușii care cauzează afecțiuni respiratorii aveau în trecut tendința să se răspândească în valuri în funcție de anotimp, acesta de acum se comportă diferit: va fi un singur val mare”, a spus, la un briefing, la Geneva, purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris.
La conferința de presă de azi, la Chișinău, secretarul de stat în ministerul sănătății, Constantin Rîmiș, a spus că autoritățile înțeleg acest lucru. Și mai înțeleg că pandemia de coronavirus se va suprapune din nou, în lunile de toamnă, cu infecțiile de gripă sezonieră.
Acum iarăși suntem într-o fază de acutizare...Constantin Rîmiș, secretar de stat la Ministerul Sănătății
„Acum iarăși suntem într-o fază de acutizare”, a spus Râmiș.
Asigurările secretarului de stat Rîmiș au fost puse însă imediat în context de o declarație a ministrei sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Iar contextul, cunoscut foarte bine, este acesta: medicii și personalul medical se află în prima linie, cum se spune, a luptei anti-coronavirus. Sunt cei mai expuși infecției iar rândurile lor s-au cam rărit. Fac Covid cu sutele în fiecare săptămână – aproape 200 doar în ultima săptămâna analizată. Medicii sunt obosiți, valul Covid-ului nu se mai termină, iar la orizont se întrezărește gripa sezonieră.