După otrăvirea lui Navalnîi, guvernele occidentale iau în considerare o acțiune coordonată împotriva Rusiei

AlexeyiNavalnîi la un protest

Guvernele occidentale iau în considerare o acțiune coordonată împotriva Rusiei după ce medicii germani de la spitalul Charite au anunțat că liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină din familia Noviciok. Substanța potențial letală pe care Rusia a folosit-o în primăvara lui 2018 împotriva unui fost ofițer GRU, care lucra și pentru Marea Britanie, Serghei Skripal, și a fiicei acestuia.

Cancelarul german Angela Merkel a spus miercuri că Germania a notificat Uniunea Europeană și NATO privind concluzile medicale pentru a putea decide „o acțiune comună potrivită".

Alianța NATO a transmis, de asemenea, că verdictul arată că Rusia trebuie să deschidă „o anchetă completă și transparentă".

Înaltul Responsabilul UE pentru Afaceri Externe, Joseph Borrell, a numit otrăvirea lui Navalnîi drept „o tentativă de asasinat" și a transmis că folosirea de arme chimice reprezintă „o încălcare a normelor internaționale".

Franța, Italia, Canada, Marea Britanie și alte state au cerut, de asemenea, o anchetă și au amenințat cu un răspuns comun.