Your browser doesn’t support HTML5
Protestul este provocat de proiectul de lege al socialiștilor, prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) este mutat de la Președinție, în subordinea Parlamentului.
Your browser doesn’t support HTML5
Autorii proiectului de lege privind SIS sunt aceeași doi deputați socialiști care în iunie 2019 au elaborat proiectul de modificare a Legii SIS, prin care activitatea Serviciului a trecut în coordonarea șefului statului. In interiorul Parlamentului, dezbaterile au fost furtunoase.
Inițiativa socialiștilor, apărută după ce Igor Dodon, liderul lor neformal, a pierdut alegerile prezidențiale în fața politicienei proeuropene Maia Sandu și prin care Sandu crede că Dodon ar vrea să-și păstreze abuziv anumite pârghii de control asupra puterii, a fost votată intempestiv, în ambele lecturi, de o majoritate neformală între socialiști, deputații plecați din Pro Moldova și grupul Șor.
Your browser doesn’t support HTML5
Un socialist marcant, Vasile Bolea, a explicat în ajun insistența socialiștilor pe o chestiune atât de sensibilă, spunând că nu pot admite ca serviciile secrete să raporteze unui președinte posesor de dublă cetățenie, știut fiind faptul că Sandu deține și un pașaport românesc.
Pe lângă re-subordonarea SIS, votată în parlament azi pe fundal de scandal provocat de protestul opoziției, dar mai ales fără dezbatere - iar opoziția spune că contrar procedurii - s-au mai trecut astfel de vot și alte inițiative controversate lansate de socialiști în săptămânile ce au urmat înfrângerii lui Dodon, începând cu legile bugetare și terminând cu un pachet despre Autonomia Găgăuză, inițiativa legată de întărirea statutului limbii ruse, precum și cea prin care se anulează legea anti-propagandă adoptată în vremea guvernării democrate.
### Vezi și... ### Mai mulți deputați PSRM, criticați pentru o inițiativă prin care se vrea întărirea statutului limbii ruseOpoziția, care critică bugetul elaborat de guvernul socialist mai ales pentru că acesta nu ar reflecta provocările ridicate de crizele economică și sanitară, iar despre ultimele două inițiative favorizând minoritatea rusă - că Igor Dodon încearcă să-și păstreze astfel suportul Rusiei după usturătoarea înfrângere din recentul scrutin - contestă valabilitatea votului de azi și s-a și declarat hotărâtă să meargă la Curtea Constituțională, așa că chestiunea promite să aibă o continuare în justiție.
În ședința din parlament, Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei alese și Platforma DA condusă de Andrei Năstase au făcut cât au putut ca să blocheze votul, ceea ce a dus la îmbrânceli, întreruperi de ședință și mult haos, în timp ce în afara legislativului sute de susținători ai Maiei Sandu au cerut la un protest alegeri anticipate.
Your browser doesn’t support HTML5
Vorbind în fața manifestanților, Maia Sandu a acuzat între altele regimul președintelui Igor Dodon de eșecul luptei cu pandemia de Covid-19:
„Zece luni Dodon și Guvernul lui au făcut totul pe dos și din cauza lor avem un număr mare de infectări cu COVID. Din cauza lor trebuie să ieșim în stradă și să ne apărăm drepturile”.
Despre legea care a făcut-o pe ea însăși să-și mobilizeze azi susținătorii la demonstrație în ciuda proporțiilor alarmante ale pandemiei, președinta aleasă, Maia Sandu, a spus că e „un abuz antidemocratic, pus la cale de persoana care a pierdut alegerile și încrederea poporului”:
„Ei încearcă să ne fure rezultatele votului, ei încearcă să anuleze în mod abuziv votul popular din 15 noiembrie”.
Cei din PAS și DA au fost sprijiniți azi în parlament și de democrații lui Pavel Filip, până nu demult parteneri de coaliție cu socialiștii, dar și de fostul speaker democrat, Andrian Candu.
Mergeți cu moțiune de cenzură, dați jos guvernul și propuneți alt guvern
Socialiștii, pe de altă parte, care urmare a unor regrupări de forțe din timpul campaniei prezidențiale, dispun de o majoritate, fie și neoficializată, de cel puțin 53 de voturi, continuă s-o acuze pe Sandu că nu e capabilă să propună o soluție de guvernare, după victoria din scrutinul prezidențial, de aceea creează tensiuni ca cele de azi din parlament: „Mergeți cu moțiune de cenzură, dați jos guvernul și propuneți alt guvern – să vă asumați guvernarea și să veniți cu proiectele voastre... Dar nu doriți să faceți acest lucru așa cum prevăd procedurile și legea”, a spus un socialist care a condus în locul Zinaidei Grecianîi azi scandaloasa ședință, el și vice-președinte de parlament, Vlad Batrâncea.
Cât despre re-subordonarea SIS – legea care a provocat și protestul, dar în mare parte și scandalul de astăzi din parlament – Igor Dodon a avut el însuși anterior de suportat o astfel de mișcare atunci când, fiind președinte, era lipsit de control asupra SIS în favoarea parlamentului de guvernarea democrată controlată atunci de Vlad Plahotniuc.
Ulterior, în iunie 2019, socialiștii aflați în coaliția nefirească din acea vreme cu proeuropenii, au reușit să-i redea președintelui puterea de a coordona serviciile secrete, printr-o inițiativă semnată de aceeași deputați care au semnal actuala lege - Vasile Bolea și Grigore Novac – iar acesta e unul din motivele ridicolului situației de acum.