„În vremuri întunecate este bine să fii printre prieteni”(premierul Suediei)

Sauli Niinistö, Joe Biden și Magdalena Andersson, Casa Albă, 19 mai 2022.

Vorbind la Casa Albă, premierul suedez Magdalena Andersson a spus că cererea țării sale de a adera la NATO este un „moment istoric”, după 200 de ani de nealiniere militară.

Situația din Ucraina, a mai spus Andersson, ne amintește „de cele mai negre zile ale istoriei europene” și „în vremuri întunecate este bine să fii printre prieteni”.

Andersson s-a aflat la Casa Albă împreună cu președintele Finalndei, Sauli Niinistö, după ce ambele țări nordice și neutre au cerut miercuri oficial aderarea la NATO. Cei doi demnitari au fost invitați de președintele american Joe Biden care a ținut să reafirme astfel sprijinul necondiționat al Statelor Unite pentru admiterea celor două țări. „Faptul că încă două state se alătură NATO nu este pentru nimeni o amenințare, nu a fost niciodată” a spus președintele american.

Președintele Biden mai spus că cele două țări au instituții democratice puternice, armate puternice, economii puternice și transparente și un puternic sentiment de moralitate, ceea ce este foarte important.

„Nu numai că îndeplinesc toate criteriile de admitere în NATO, în multe puncte, le depășesc”, a mai spus președintele, reamintind astfel că forța militară, nivelul de pregătire și compatibilitate, importanța strategică nu sunt singurele criterii pentru admiterea în NATO.