„E spaţiu de negociere pe dreapta şi destul timp, dacă lumea pricepe care-i miza de pe masă” (Sorin Ioniță/ contributors.ro)

România a raportat azi încă două cazuri de coronavirus, deci în total trei. Numai că primul infectat, un tânăr din județul Gorj, s-a simțit permanent bine, iar astăzi, testul pentru COVID19 i-a ieșit negativ. Cu alte cuvinte, s-ar fi însănătoșit fără niciun tratament și e posibil ca săptămâna viitoare să fie externat. Încet-încet, presa caută să se alinieze îndemnurilor venite dinspre instituțiile naționale și internaționale de a evita panica și consecințele ei.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei de la București



Marius Dumitrescu, blogger la Adevărul, pornește de la titlul unui comentariu apărut zilele trecute pe Facebook și în presă: „Spălați-vă mâinile, nu creierele!”. Chiar și Organizația Mondială a Sănătății și-a luat timp ca să demonteze cele mai năstrușnice știri false. Marius Dumitrescu face o selecție a lor și a răspunsurilor OMS. Selectăm și noi. S-a spus că noul coronavirus se transmite și prin mușcătura țânțarilor, ceea ce e fals; că te poți proteja de coronavirus cu ... cocaină. Deloc adevărat, după cum nu te poți feri nici cu usturoi sau ulei de susan; că poți lua boala atingând obiecte: carduri, bancnote, monede etc. Riscul e foarte mic, acest virus nu rezistă pe obiecte mai mult de câteva ore; Coronavirusul poate fi transmis și de la o distanță de 8 metri, ba chiar poate străbate distanțe foarte lungi. Fals, se transmite de la maximum 1 metru distanță și nu „călătorește”. De aceea, pachetele primite din China nu prezintă risc.

O altă organizație internațională a conceput un ghid e-learning, care poate fi consultat pe edupedia.ro și despre care site-ul republica.ro dă unele detalii. E vorba, evident, tot ce protecția împotriva coronavirusului.

În privința trebilor politice, la București plutește o oarecare ușurare, după ce liberalii au decis să-l susțină în alegerile din vară pentru primăria capitalei pe independentul Nicușor Dan, susținut și de USR, PLUS și de PMP. Sorin Ioniță exclamă în textul publicat pe contributors: „Yes, you can! (Da, puteți)– însă doar dacă vă băgaţi minţile în cap, oameni buni. (...)e suficient spaţiu de negociere pe dreapta, şi destul timp, dacă lumea pricepe care-i miza de pe masă, care-s funcţiile ce trebuie câştigate în alegeri şi cum să arate o soluţie câştigătoare politic pentru Capitală”.

Decizia liberalilor reprezintă mai mult decât o lovitură de imagine pentru liberali, după o săptămână care turtise cam toate speranțele. Rețelele de socializare au explodat de bucurie, notează și Mircea Morariu pe contributors.ro.

Andreea Pora publică deja editorialul următorului număr în ediția on-line a revistei 22 și spune că PNL și Nicușor Dan le-au dat o lecție celor de la USR-PLUS care, de două luni, nu s-au putut înțelege cum să desemneze candidatul pentru București, fiind în discuție Nicușor Dan, dar și Vlad Voiculescu. „Presiunea publică pentru un candidat comun al partidelor non-PSD a fost uriașă, scrie Pora, societatea civilă a reacționat, iar Ludovic Orban nu putea rămâne nepăsător, în condițiile în care tocmai a pierdut guvernul și aproape a ratat demersul alegerilor anticipate. Nu e întâmplător faptul că decizia susținerii lui Nicușor Dan a venit la doar două zile după ce și-a depus mandatul și Florin Cîțu a fost desemnat să formeze viitorul guvern. E o gură de oxigen pentru liberali, pentru că arată că sunt capabili să renunțe la orgoliile de partid mare, făcând, așa cum a punctat Orban, ”un sacrificiu”, care răspunde imperativului propriului electorat. E un semnal care îi recalibrează, îl revalidează și pe Orban și pune, de asemenea, PSD într-o situație dificilă”.