„E vorba de deficit operațional, și guvernul ascunde criza de lichidități a bugetului?” (Liliana Nicolăescu-Onofrei/Cotidianul)

Presa generic Moldova

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei



Pe portalul Mold-Street a apărut un material la subiectul terenurilor statului de la Moldexpo. Jurnaliștii scriu că acestea ar putea ajunge în scurt timp în proprietatea unor companii private la prețuri derizorii. Astfel, o companie controlată de foști funcționari ar urmări interesul de a construi mai multe blocuri de locuit pe teritoriul Moldexpo. Aceasta ar fi obținut controlul asupra unui imobil nefinalizat și vrea să privatizeze un teren de un hectar adiacent, pe care ar avea deja un proiect de construcție a patru blocuri locative, și vor urma alte cereri. „Acesta ar semnifica lichidarea de fapt a Centrului Moldexpo”, subliniază Mold-Street.

Jurnal TV a anunțat că clădirea gimnaziului din satul Bogzești, raionul Telenești, pentru renovarea căreia s-au cheltuit peste două milioane și jumătate de lei, stă acum părăsită. Instituția de învățământ a rămas pustie după ce elevii de aici, 35 la număr, au fost transferați în școala din satul vecin, Crăsnășeni. În material se scrie că chiar dacă datele Oficiului Medical din sat arătau că natalitatea scade drastic, gimnaziul a fost reparat și nu de o firmă oarecare, ci de cea a primarului Vasile Ozun, membru al Partidului Democrat. Compania ar fi înregistrată pe numele fiului alesului local, Vitalie Marandici.

„Bătălia sondajelor” în campania electorală – așa este intitulat un comentariu semnat de experta media Viorica Zaharia, pentru portalul Mediacritica. Autoarea subliniază că sondajele (de rând cu alte date) sunt folosite pentru a influența preferințele electorale ale cetățenilor. Zaharia scrie că pentru specificul mediatic al Republicii Moldova este importantă o precizare: experții care fac aceste sondaje trebuie să fie independenți și cu expertiză în domeniile respective. „Altfel, materialele ies manipulatoare”, spune ea. Cât despre mass-media și diseminarea unor informații manipulatoare, Viorica Zaharia susține că redacțiile credibile ignoră, de regulă, sondajele dubioase.

Angajați de la mai multe centre de excelență și instituții din învățământul profesional tehnic din Chișinău, din nordul și din sudul republicii nu și-au primit salariile pentru luna decembrie a anului trecut. Afirmația îi aparține fostei ministre a Educației, Culturii și Cercetării din Guvernul Maia Sandu, Liliana Nicolăescu-Onofrei, scrie Cotidianul. „Ce se întâmplă? E vorba de o simplă întârziere din partea ministerului? Sau deja e vorba de deficit operațional, și guvernul ascunde criza de lichidități a bugetului?”, a menționat fosta ministră.

Agenția de știri IPN îl citează pe ministrul agriculturii Ion Perju, care susține că își dorește revitalizarea sectorului zootehnic astfel încât Republica Moldova să înceapă să exporte nu doar cereale, dar și produse cu valoarea adăugată sporită cum ar fi carnea și produsele lactate. Potrivit lui, în prezent Republica Moldova importă carne care este crescută în alte țări cu materie primă importată din Moldova. „Ne propunem ca sectorul zootehnic să fie revitalizat, să nu exportăm cereale, dar să le transformăm în carne și produse lactate și alte produse cu valoare adăugată sporită. Noi importăm carnea care este crescută cu materie primă din Republica Moldova”, a declarat Ion Perju.

Radio Chișinău scrie despre litigiul care vizează a două terenuri din Grădina publică din Bălți. Este citată reprezentanta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI, Diana Grosu, care a menționat că parcul este un monument de istorie. „Patrimoniul public se administrează în mod fraudulos la Bălți. Se vând terenuri la preț de nimic, se mușamalizează cazurile, ca societatea să nu le cunoască. În municipiul Bălți se fac foarte multe intervenții la monumentele de istorie și cultură fără a solicita participarea și avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Este o practică care trebuie curmată”, a declarat ONG-ista.

Portalul Noi.md îl citează pe expertul economic Veaceslav Ioniță care afirmă că accizele trebuie să crească, aceasta este legea economiei. În opinia sa, creșterea recentă a prețurilor la toate tipurile de combustibil la benzinăriile din Moldova a fost logică, deoarece acesta este un proces global. Expertul a explicat că acciza este o taxă pentru reînnoirea Fondului rutier, ale cărui mijloace sunt folosite pentru repararea drumurilor. „Dar mult timp, guvernele noastre le-au direcționat într-o mare măsură către alte necesități. De exemplu, pentru salarii. Dar acest lucru este fundamental incorect. Fondul rutier este un tabu, banii ar trebui folosiți strict în scopul prevăzut. El este format din deduceri din vânzările de benzină”, a spus Veaceslav Ioniță. El a menționat că atunci când prețurile cresc, în acel moment acestea sunt cinstite. „Problema constă în altceva: atunci când prețurile scad, vânzătorii „uită" să le scadă. Trebuie să prindem vânzătorii necinstiți nu atunci când prețurile cresc, dar atunci când ele nu scad”, a declarat Veaceslav Ioniță.