Ecaterina Mardarovici: „Alte generații au fost chemate la război, nouă ni se cere să purtăm măști ca să ne salvăm, doar atât”

Ecaterina Mardarovici

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu Ecaterina Mardarovici.

Ecaterina Mardarovici s-a născut pe dată de 23 august 1956 în satul Cruglic, raionul Criuleni. Între anii 1998 și 2001 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. De profesie este matematician. A fost membru al Comisiei pentru protecția socială, sănătate și familie. Membru al fracțiunii parlamentare a Blocului electoral „Convenţia Democrată din Moldova”. Este directoarea executivă a Clubului politic al Femeilor „50x50”.

Luni

31 august - ziua Limbii Române !

Azi stau acasă.

Îmi pregătesc micul dejun. Cafeaua doar după ce le dau mâncare pisicilor.

Pisicilor, trei la număr, le place să mă întâlnească la ușă , le dau mâncare și le întreb cum a fost noaptea. Vara ele stau afară. Cine-o fi crezut , eu și trei pisici. Cory e a lui Ștefan, Blakberry e a Juliei și Emoji e a tuturor, e rebelul cu șapca pe-o ureche. Pisicile și mașina - cele mai bune prietene în perioada pandemiei.

Privesc TV, urmăresc cu multă empatie evenimentele din Belarus. Mă rog să le reușească această luptă pentru LIBERTATE.

Sunt încântată să citesc cum își exprimă lumea bucuria cu ocazia acestei sărbători minunate. Fiica Diana din București , cu multă înțelegere pentru esența acestei sărbători a scris „O poezie care cuprinde povestea unui neam și dorul unui secol” , despre poezia lui Grigore Vieru „În limba ta”. Așa e, lupta de un secol a basarabenilor pentru a-și vorbi limba română la ei acasă . Fac parte din această poveste, adică sunt o protagonistă.

La școală am învățat limba moldovenească cu grafie chirilică, dar și așa am avut noroc de două profesoare minunate care aveau grijă să ne educe respectul pentru limbă. Atunci se vorbea cu multe rusisme. Eram mereu atenționați. La facultate „matematică și cibernetică ” am avut profesori cu spirit românesc și care subtil ne atenționau să nu folosim rusisme. Îmi amintesc cât de greu le era unor colegi, veniți din școlile din sate, să învețe unele obiecte care se predau obligatoriu doar în limba rusă.

Iar după facultate, la uzina militară la care am fost repartizată totul , dar absolut totul –ședințe, rapoarte, sarcini de serviciu – doar în limba rusă.

Limba română - cenușăreasa - limba vorbită doar acasă de câteva generații de români basarabeni.

Când era timpul că fiica să meargă la grădiniță ne-au repartizat într-o grădiniță unde se vorbea doar rusește. Ea a stat mult timp la bunici la țara , nu șția o boabă în rusă. În prima zi trebuiau să învețe ceva, educatoarea le-a arătat un desen pe care era desenat un cocoș, educatoarea îi spunea că e „petuh” , Daniela spune nu „ață e cucoș”. Am găsit-o plângând și tot spunea ”ață cucoș”. A două zi, cu ea în brațe , am ajuns la primul secretar de partid comunist din Chișinău și am cerut grădiniță pe atunci moldovenească. Așa a fost și cu locul la școală. Altfel riscul de rusificare era major. Grădinițe și școli cu predare în moldovenească/română erau foarte puține.

A venit perioada luptei pentru trecerea la grafia latină . Îmi amintesc ziarul „Literatură și Artă” cu o pagină în grafie latină. Erau multe prognoze apocaliptice, că vom rămâne analfabeți, că va fi foarte greu. Am făcut un test. Am mers acasă la mama, care făcuse 4 clasa „la români” . I-am dat ziarul și am rugat-o să citească. A citit de parcă mai ieri fusese la școală. Acest test a fost cea mai convingătoare dovadă că vom reuși. Și am reușit să intrăm în secolul XXI cu o generație de vorbitori de limbă romană .

Doar clasa politică mai discută și se bâlbâie în două limbi, ba română, ba moldovenească. Cei care insistă că e limba moldovenească își educă copii în cele mai bune școli cu predare în limba română sau cu predare în limba rusă. Farisei.

Și azi, zi de sărbătoare, ei socialiștii și funcționarii fricoși ne tot felicita cu „sărbătoarea limbii materne/de stat/ mamei..” Câtă lașitate

Spre seară am cules legumele din grădină. Am pus câteva borcane cu roșii.

Pregătesc o cină de sărbătoare. Un vin roșu de la prietenii mei.

La mulți ani, limba noastră cea Română!

Marți

De dimineață pregătesc micul dejun, cafeaua o beau după ce salut pisicile și le dau mâncare.

Pisicile sunt bine, jucăușe.

1 septembrie. Copii merg la școală. E multă agitație în contextul pandemiei, dar și o bucurie pentru copii, vor fi scutiți de prezența și discursurile plictisitoare ale oficialilor și vor avea mai mult timp pentru a se bucură de întâlnirea cu prietenii lor de clasă..

Ascult „Cântec pentru fiul meu” de Vasile Șeicaru. Ce poate fi mai sublim „Să trăiască-n pace/ Toți copii lumii/ Și al meu ( și ai mei, parafrazez ).” Această melodie exprimă cu exactitate starea mea de spirit în această zi .

Merg la oficiu. Când începe anul școlar practic să merg la oficiu între orele 9:00 și 10:00. E mai puțin aglomerat.

Noutate. PAS îşi lansează candidată pentru funcţia de președintă - Maia Sandu. Ura, eu am candidată ! De ce Maia Sandu ? E inteligentă, are caracter, şi cred cu fermitate că e incoruptibilă şi neşantajabilă ! Deci, aici am claritate. Să văd cu ce pot ajută. De ceva ani m-am retras din politică, dar urmăresc viaţa politică îndeaproape. 25 de ani de activitate politică şi-au lăsat amprenta. Nicio zi fără să urmăresc ce se întâmplă în R.Moldova, în lume.

Rezolv câteva chestiuni administrative . Fundaţia AGAPEDIA din Moldova este parte din viaţa mea iar pe timp de pandemie a devenit prioritatea numărul unu. Trebuie să menţin echipa în stare de spirit pozitiv. Beneficiarii serviciilor de îngrijiri la domiciliu sunt persoane din cel mai vulnerabil grup pe timpul pandemiei - persoane în etate. Angajaţii au nevoie să se înarmeze cu multă răbdare şi să manifeste înţelegere. Empatia este cea mai solicitată calitate.

Să nu înţelegeţi că Clubul Politic al Femeilor -50/50 nu mai contează, ba da. Dar pe timp de pandemia am schimbat puţin priorităţile. Participarea femeilor în viaţa politică va fi mereu în agenda mea.

Am o discuție cu Ştefan Barth, CEO Fundației AGAPEDIA Germania, principalul finanţator al proiectelor implementate de AGAPEDIA Moldova în domeniul drepturilor copilului și a persoanelor vulnerabile.

Continui să lucrez la prezentarea pentru ședința de mâine, sedința on-line.

Studenții belaruși sunt excepționali.

Miercuri

Nimic deosebit de dimineață. Pisicile, micul dejun, cafeaua. Din considerente de sănătate am permisiunea medicului meu doar pentru o cafea pe zi. De aceea cafeaua de dimineață este un proces și o vrăjitorie, savurez mirosul, gustul.

Apare o problemă tehnică în casă. Aștept tehnicianul. Poartă masca corect. S-a descurcat foarte repede. Mă bucur.

Plec la oficiu. E mai aglomerat . O mare de mașini . Nu cred că s-ar găsi multă lume care să creadă că eu pot şofa cu atâta calm.

Fiica Daniela are grijă să-mi amintească să port mască și să le cer celor cu care comunic să poarte mășți. Este tare insistentă și își face griji pentru mine. Săptămâna trecută mi-a zis că alte generații au fost chemați la război , nouă ni se cere să purtăm mășți ca să ne salvăm, doar atât. Fac tot posibilul că să fiu responsabilă. Stau acasă cât de mult pot , nu întru nicăeri fără mască .

Înainte de ședința on-line, avem o discuție cu dl Ștefan Barth , CEO AGAPEDIA Germania și cu coordonatoarea Proiectului D-Care Labs , dna Laura Grecu . Am convenit să punem accentul în prezentare „Îngrijiri medico-sociale la domiciliu în sate , R Moldova” pe provocările generate de pandemie COVID-19.

Am emoții înainte de ședința on-line la care vor participa reprezentanţi din toate ţările din bazinul dunărean.

Deși sunt IT –inginer de formare/educație nu am mare confort în conferințe/sedințe/ vebinare on-line. Nu am găsit încă o explicație .

Poate pentru generațiile care în loc de suzetă au primit un telefon mobil, on-line-urile sunt un mediu obișnuit, poate.

A fost o discuție bună. Am cules un șir de idei . Ne propunem să inovăm serviciile de îngrijiri la domiciliu. Prezentăm modele de servicii din fiecare ţară.

M-am întâlnit cu dl primar Iurie Nicolai care mi-a adus o scrisoare de mulțumire pentru UN WOMEN , care au făcut o donație de produse alimentare adresate femeilor care au rămas fără locul de muncă din cauza COVID -19, persoanelor în etate și celor cu copii . Ajutoarele au fost distribuite de noi, reprezentanții Fundației AGAPEDIA. Am fost profund impresionată de reacția, în special, a femeilor în etate. „Of ,chiar s-a gândit cineva și la noi”, „Să-i ajute Domnul pe cei care ne ajută pe noi”. Am înțeles , a câtă oară, că oamenii , femei și bărbați, în situații complicate au nevoie , în primul rând, de atenție, să știe că nu sunt lăsați de unii singuri.

O zi cu un consum emoțional intens.

O salată cu roșii,ardei, castraveți , țelină și frunze de busuioc, proaspăt culese, ce poate fi mai gustos!

Privesc de câteva ori spotul cu declarațiile sportivilor notorii belaruși în susținerea protestelor și condamnarea reacției criminale ale forțelor de ordine. Doamne ajută. O concentrare de curaj, patriotism și drag pentru țara lor .

Citesc „Sapiens” de Harari. Tare încet mă mișc. Dar sunt foarte intrigată . În situații de stres, de obicei, citesc foarte mult. În timpul pandemiei e totul pe invers.

Joi

Pisicile şi cafeaua. Ritual repetat care nu mă plictisește.

Merg la bancă. Rezolv câteva chestiuni. Apreciez respectarea regulilor de protecție de COVID-19.

Mer la oficiu. Am primit o Cerere de demisie de la o angajată a noastră – îngrijitoare la domiciliu. Trist. Am presupus că decesul de COVID 19 al unei colege – îngrijitoare la domiciliu ar putea declanșa un val de demisii. Să fiu sinceră cred că îngrijitoarele la domiciliu sunt expuse riscului sporit de îmbolnăvire de Covid 19. . Noi le-am echipat cu tot ce trebuie pentru a se proteja , dar riscurile de îmbolnăvire rămân mari.

M-au telefonat de la banca, ceva nu am semnat. Îmi ia mult timp că să ajung, la ora această e destul de aglomerat.

Așa cum asistență noastră a ieșit în concediu de maternitate, altă colegă e în concediu, va trebui să scanez eu listele beneficiarilor de ajutoare cu produse alimentare și igienice de la UNDP UN WOMEN și să pregătesc raportul. Clubul Politic al Femeilor 50+50 a distribuit ajutoarele în câteva sate din r. Cimişlia şi Orhei.

Un alt raport așteaptă să-l finalizez .

Multă muncă tehnică. Nu sunt încântată, dar trebuie făcută.

Vineri

De dimineață bucuria de-a le mângâia și hrăni pe pisici și să-mi beau cafeaua.

Am o problemă cu Fiscul, nu, nu am datorii , am plătit mult mai mult și încerc să-mi întorc banii. Nu știu cum e când ai datorii, dar când ai plătit mai mult , apoi ca să-ți întorci banii e vai de capul tău. Îți cer să faci dovadă de ce „ai fost prost și ai plătit în plus”. Altă soluție nu am , trebuie să fac dovadă, pentru că îmi vreau banii înapoi . Plec la Criuleni, trebuie să iau o copie a unui document din dosarul de donație care este în arhivă la notar. Am rugat să mi se trimită prin rețele. A refuzat, nu e legal. Deși nu sunt încântată să fac un drum până la Criuleni, apreciez profesioniști, în cazul dat pe notarul Bistriţchii.

În drum spre Criuleni ascult Radio PLAI, o doamnă , tare inspirată, comenta intenţia guvernului de-a majora pensiile - cum nu li s-a lipit limba de cerul gurii când au ieşit să spună despre mărire cu 1 % a pensiei , eu aş fi murit de ruşine- a spus doamna. Mai citesc în alte surse ,se va majora pensia minimă cu 12,11 lei. Nici măcar de o bomboană caramelă nu ajunge , da pentru un vot ?

Așa cum fiica Diana a decis să se implice în politică și candidează pu consiliul General Bucureșți , o voi asista la distanță . Sper să-i fiu de folos. Ea cochetează de mai mulți ani cu politică, acum v-a gustă din bucătăria politicului. În schimb mă sună mai des. Discutăm nuanțe pe care nu le găseșți în cărți. A avut oportunități să plece la studii sau la muncă oriunde în lume, dar a îndrăgit Bucureștiul atât de mult și a rămas. Acum sper să-l servească cu responsabilitate şi dedicație. Nu va fi simplu.

Dacă vă propuneţi să supuneţi unui test sistemul nervos îndrăzniţi să intraţi în traficul din Chişinău vinerea după orele 12. A durat o oră şi 15 minute că să ajung de pe calea Orheiului la EuroCredit bank de pe str. Izmail colţ cu Ștefan cel Mare. Eu parcă sunt obişnuită cu traficul din Chişinău, dar azi a fost peste puterile mele. O să-mi fac vinerea zi de odihnă.

O discuţie cu colegă Margo , muncim la un proiect‚ Îngrijiri medico+sociale la domiciliu , sperăm foarte mult să obţinem finanţare, deoarece ne propunem să răspundem solicitărilor de îngrijire dar şi să majorăm salariile îngrijitoarelor. În perioada pandemiei a crescut numărul de solicitări , beneficiarii sunt în stări psihico+emoţionale foarte complicate. Mulți din ei sunt copleşiţi de frică , de singurătate .

Săptămâna viitoare trebuie să-l depunem.

Ascult la Radio Europa Liberă despre cei şase jurnalișți din Belarus reținuți săptămâna aceasta, în timp ce relatau de la protestele studenţilor din 1 septembrie , că vor apare pentru prima dată astăzi în tribunal. Ce fel de tribunal, nu cred că există justiţie în Belarus . Doamne ajută belaruşii să scape de dictator.

Am avut o săptămâna în care mai mulţi candidaţi/candidate s-au lansat în campania electorală pentru alegerea preşedintei/lui R.Moldova.

Doamne ajută să avem o preşedintă !