Purtătoarea de cuvânt, Kira Iarmîș, a scris pe rețeaua X, fostul Twitter, că ea și alți apropiați ai activistului decedat în închisoare la 16 februarie, la 47 de ani, caută un loc unde să se poată ține o ceremonie publică de rămas-bun. Ea a spus că planul ar fi ca adunarea, separată de înmormântare, să se țină pe cât posibil înainte de sfârșitul actualei săptămâni lucrătoare.
Nu se știe deocamdată când ar putea avea loc înmormântarea. Reuters scrie că va fi cel mai probabil la Moscova.
Săptămâna trecută, când trupul lui Navalnîi era încă la autorități, mama lui spunea că a fost somată să facă o înmormântare discretă, altfel riscând ca fiul să fie înmormântat în colonia penitenciară de dincolo de Cercul Polar.
Între timp, autoritățile i-au predat mamei trupul, iar Kremlinul a negat luni că ar fi existat asemenea presiuni asupra d-nei Navalnîi.
Un plan de schimb de deținuți
Între timp, o colaboratoare a lui Navalnîi, pe nume Maria Pevcih, care trăiește în exil, a stârnit luni o furtună în presă publicând informații despre cum liderul opozant ar fi urmat să fie pus în libertate într-un schimb de deținuți cu Occidentul.
Pevcih nu a spus cine ar fi eroii acestui schimb, dar a sugerat că Navalnîi ar fi fost până la urmă ucis pentru că Putin nu voia să-l vadă liber, sub nicio formă.
Presa a scris, pe baza declarațiilor lui Pevcih, că rușii ar fi trebuit să-i elibereze pe ziaristul Evan Gershkovich și pe pușcașul marin, Paul Whelan, doi americani, împreună cu Navalnîi, în schimbul eliberării de către germani a rusului Vadim Kasikov, care face pușcărie pe viață pentru uciderea unui georgian de origine cecenă la Berlin, în 2019.
### Vezi și... ### Prizonierii ruși și americani ai lui PutinPreședintele rus, Vladimir Putin, a părut să sugereze un schimb Gershkovich-Kasikov în recentul său interviu cu un comentator conservator american primit în vizită la Moscova.
Pevcih este directoarea politică a Fundației Anti-Corupție întemeiată de Navalnîi. Teoria ei despre presupusul schimb de deținuți nu a fost confirmată din surse oficiale. O purtătoare de cuvânt a guvernului Germaniei, Christiane Hoffmann, a spus, potrivit DPA: „În acest moment, nu pot comenta această chestiune”.