Echipa lui Navalnîi publică o înregistrare video cu recrutarea deținuților ruși pentru Ucraina

Secvență din înregistrarea video a unui recrutor militar care pare a fi Evgheni Prigojin

Echipa politicianului rus de opoziție încarcerat Aleksei Navalnîi a publicat o înregistrare video în care apare o persoană care pare a fi Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, care recrutează deținuți într-un penitenciar din Republica rusă Mari El, promițându-le eliberarea anticipată dacă vor lupta în războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

Videoclipul, publicat la 14 septembrie, pare să fi fost filmat fie cu un telefon mobil, fie cu o cameră de corp a gardienilor. În ea, un bărbat care să fie Prigojin este văzut adresându-se unui grup mare de deținuți dintr-o colonie penală nespecificată. Nu este clar cum și de la cine a obținut echipa lui Navalnîi înregistrarea video, care nu a putut fi verificată și din alte surse independente.

Presa a citat adesea deținuți din diverse penitenciare din Rusia în ultimele luni, care au declarat că Prigojin și oamenii săi au recrutat în mod activ mii de deținuți pentru invazia în curs a Rusiei în Ucraina, lansată la sfârșitul lunii februarie.

Prigojin a respins aceste informații, reafirmând, cum a făcut-o de multă vreme, că nu are nicio legătură cu grupării Wagner, misterioasa formațiune paramilitară despre care guvernele occidentale spun că a fost folosită de Kremlin în conflictele din Ucraina, Libia, Siria, Sudan, Mozambic și Republica Centrafricană.