Inspecția din 18 decembrie are loc la câteva zile după ce a fost raportată o scurgere din nava rusă Soiuz andocată la Stația Spațială Internațională. Imagini video arată ceea ce inginerii spun că este amoniac pulverizat în spațiu în apropierea stației orbitale.
Experții au declarat ulterior că monitorizează capsula, precum și stația în ansamblul ei, pentru posibile scăderi de temperatură.
Agenția spațială rusă, Roskosmos, a precizat într-o declarație că echipajul stației, format din șapte membri, printre care se numără ruși și americani, folosește o cameră atașată unui braț robotic construit în Canada pentru a examina racheta Soiuz MS-22.
Atât agenția rusă, cât și cea americană, NASA, au declarat că problema nu pare să reprezinte un pericol pentru echipaj. Însă scurgerea a determinat oficialii să anuleze o ieșire în spațiu planificată de cosmonauții ruși.
### Vezi și... ### Roskosmos discută prelungirea participării Rusiei la ISS după 2024Agenția rusă a declarat că ar putea lua în considerare opțiunea de a lansa mai devreme o altă rachetă Soiuz. Următoarea lansare a unei rachete Soiuz era programată să aibă loc de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan în martie, dar oficialii ar putea să o trimită mai devreme fără echipaj. Acest lucru ar permite ca o parte din echipajul aflat acum pe stația spațială să se întoarcă acasă.
Un oficial spațial rus a afirmat săptămâna trecută că fisura ar fi putut fi produsă de un micrometeorit.
Serghei Krikalev, un cosmonaut veteran și director al programelor de zboruri spațiale cu echipaj uman ale Roskosmos, a declarat că scurgerea ar putea afecta performanța sistemului de răcire și temperatura din secțiunea de echipamente a capsulei.
Agenția de știri RIA-Novosti a declarat că temperatura modulului a crescut, dar că controlorii de la sol au reușit să o reducă la niveluri normale.
În pofida tensiunilor legate de invazia Rusiei în Ucraina, Moscova și Washingtonul au continuat să colaboreze în ceea ce privește explorarea spațială și întreținerea stației spațiale orbitale îmbătrânite.
NASA este mai puțin dependentă de navele spațiale rusești pentru a trimite echipaje și echipamente pe stație, acum că firma privată SpaceX a început să efectueze misiuni regulate.
### Vezi și... ### E posibil să se renunțe la un ultim domeniu de colaborare dintre America și Rusia: spațiul cosmic