Economia americană, gripată de noul coronavirus

Donald Trump semnând o lege prevăzând un ajutor de urgență de opt miliarde de dolari pentru combaterea noului coronavirus, 6 martie 2020

Your browser doesn’t support HTML5

Economia americană și coronavirusul



La începutul săptămânii economia pare să se fi contaminat de la coronavirus, indicatorii fiind cel puțin îngrijorători. Pentru președintele Donald Trump, această situație are potențiale repercursiuni politice pentru că starea economiei este principalul sau argument de realegere.

### Vezi și... ### Guvernatorul Băncii Angliei minimalizează eventualele consecințe negative ale crizei de coronavirus

Bursă newyorkeză a înregistrat în două rânduri ieri, căderi atât de mari, încât a fost activat un mecanism de stopare, pentru a calmă piețele. Una dintre cauze este dispută ruso-saudită, care a dus la scăderea prețului țițeiului cu circa 25%, cea mai mare scădere de la începutul anilor 90. Cele întâmplate ieri survin după săptămâni de maximă volatilitate, datorată virusului, care s-a răspândit în peste 70 de țări ale lumii.

### Vezi și... ### SUA și epidemia de coronavirus: un test dificil pentru administrația Trump


Președintele Trump și-a petrecut weekendul la proprietatea să din Florida, dar mesajele sale pe Twitter dau la iveală neliniște, cu privire la starea economiei. Câteva dintre mesaje au încercat și ele să calmeze piețele, arătând că scăderea prețului petrolului e o veste bună pentru economie. Dar efectul nu a fost cel scontat. Apoi, el a acuzat presă că se ocupă prea mult de coronavirus, susținând că o face doar pentru a-l lovi politic.

Moldova - infografic - epidemia de coronavirus `cât de pregătite sunt statele” 7 martie 2020


Trump a mai scris că mai mulți oameni au murit de gripă anul trecut decât de coronavirus, acum și că atunci nimic nu s-a închis, nici viață nu s-a oprit, nici economia nu s-a blocat. Este o declarație înșelătoare însă. Statele Unite nu dispun în prezent de suficiente teste pentru a află câte persoane sunt infectate. Rata de mortalitate la gripă este de circa 1%, în timp ce la coronavirus se estimează că e de 4%. Nu se știe precis câte persoane sunt testate pentru că Centrul pentru Controlul Bolilor a încetat să comunice date, în această privința. Testele inițiale puse pe piață aveau un defect și a luat trei săptămâni până să fie înlocuite. Deocamdată răspândirea virusului nu este sub control, așa cum președintele și consilierii săi spuseseră și un vaccin poate fi creat, autorizat și pus pe piață în doar circa un an. Această situație are la origine reducerea drastică a cheltuielilor pentru sănătate publică, nu doar în timpul administrației Trump, dar și al predecesorilor săi. Din 2008 încoace agențiile specializate au pierdut o pătrime din forță de muncă, circa 60 de mii de angajați. Deocamdată, pe măsură ce sunt testate mai multe persoane, este posibil că numărul celor afectați în Statele Unite să crească considerabil, ceea ce va pune la încercare și mai mult atât facilitățile medicale cât și economia americană.