Economic vorbind, Moldova pare „un stat complementar României” (Cristina Melnic/Adevărul)

Revista presei de la București.

Your browser doesn’t support HTML5

Presa din România despre argumente economice pentru unioniști

Comportamentul partidelor parlamentare din Moldova, acum, când e clar că se merge spre alegeri anticipate, măsoară, consideră Iulian Chifu, disperarea unora că nu vor mai prinde locuri în Parlament. Analiza apărută pe blogurile Adevărul se referă mai întâi la Partidul Socialiștilor, unde Igor Dodon e tot mai contestat în interior („nu mai are tracţiune şi forţă politică”). Dodon a făcut gesturi ostentativ pro-ruse în ultima vreme, numai că și „Kremlinul e deja obosit să tot fie băgat la mijloc şi să plătească oalele sparte şi miliardele furate de pretinşii săi adepţi de la Chişinău”. E foarte probabil că PSRM se va plasa la următoarele alegeri în urma Partidului Acțiune și Solidaritate, după cum e previzibil că jocurile politice practicate de Andrian Candu și de Andrei Năstase îi vor lăsa fără reprezentare în legislativ. Degeaba se gândește Năstase să demisioneze cu parlamentarii săi înainte de dizolvare, de vreme ce au votat alături de socialiști împotriva dizolvării, scrie Chifu, care de altfel se îndoiește de succesul demersurilor discrete de apropiere de unioniști făcute de fostul aliat al Maiei Sandu. „Unioniştii, spune el, vor fi greu de convins după ce au fost alungaţi din piaţă acum nişte ani de acelaşi Năstase, când protestau şi ei împotriva oligarhiei şi furtului miliardului”.

Cum merge dincolo de Prut percepția privind unionismul? Cristina Melnic, cercetător în cadrul programului LARICS, publică pe blogurile Adevărul un al doilea articol pe această temă, bazat pe date sociologice. Ea spune că atunci când ideea unirii cu România e însoțită de perspectiva avantajelor economice, unionismul e considerat atrăgător. Datele comparative ale economiilor celor două state justifică de altfel fenomenul. Contribuie la creșterea treptată a interesului pentru România și faptul că perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană se îndepărtează pe zi de trece. Judecând după cifrele privind importurile și exporturile Moldovei, concluzia Cristinei Melnic este că, cel puțin din acest punct de vedere, Moldova pare „un stat complementar României”. În încheierea acestui episod din cercetarea autoarei se pune întrebarea dacă „sunt capabili liderii auto-declaraţi unionişti să ducă în Parlamentul de la Chişinău opţiunea unionistă ajunsă astăzi la 34% dincolo de Prut”. Există riscul ca, „Dacă opţiunea unionistă nu este asumată de lideri credibili şi hotărâţi, să fie depăşită de opţiunea... plecării peste hotare, deci de abandonare a spaţiului românesc din stânga Prutului de tinerii cei mai dinamici şi capabili, potenţial unionişti”.

Ce ai făcut zeci de ani nu mai merge

Subiectul românesc cel mai comentat în presa de azi este reacția stranie a autorităților române la protestul de vineri al lucrătorilor de la metrou, care au blocat circulația trenurilor de la ora 5 dimineața până seara la 20. Analiștii sunt revoltați că ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, a fost lăsat singur în fața sindicaliștilor de către premier și ministrul de interne, astfel încât e singurul care a rostit o frază fermă: „Spun foarte clar: Rădoi (liderul sindicatului Metrorex), s-a terminat. Ce ai făcut zeci de ani nu mai merge”. Protestatarii au fost împrăștiați seara prin intervenția prefectului capitalei. De citit pe această temă articolul lui Cristian Pantazi, pe site-ul G4Media.

Sunt motive de revoltă și în cultură. Scriitorul Radu Vancu izbucnește scurt și nervos pe contributors.ro împotriva Ministerului Culturii, impasibil la vinderea unor manuscrise Mircea Eliade de către o ciudată casă de licitații. „Găsiți fleacul ăla de bănet, cumpărați TOATĂ arhiva Eliade & digitalizați-o PE TOATĂ. Altfel, nu voi mai crede niciodată nici un politician român care vorbește despre cultură”, scrie Vancu.