Economiștii spun că inflația galopantă îi îndepărtează pe iranieni de produsele alimentare de bază

Piață de fructe și legume în Iran

Inflația galopantă forțează un număr tot mai mare de iranieni să se limiteze la cumpărarea strictului necesar de fructe și legume, spun experții din domeniu.

Iranul este supus, în continuare, unor sancțiuni internaționale paralizante. Asadollah Kargar, șeful Asociației Vânzătorilor de Fructe și Legume, a declarat că achiziția și consumul de fructe au scăzut cu 50% din cauza creșterii prețurilor. „Această creștere a prețului fructelor a determinat unele gospodării din Iran să cumpere deșeuri și să arunce fructele”, a declarat acesta pentru ziarul Resalat la 11 august.

### Vezi și... ### Foamete mondială? Blocada Odesei și șantajul grâului, noile arme ale lui Putin

Centrul de Statistică din Iran a declarat recent că inflația pentru produsele alimentare a atins 90,2% în luna iulie. Comentariile lui Kargar se fac ecoul altor remarci ale marilor producători de alimente.

Luna trecută, unul dintre liderii Uniunii de producție și distribuție a cărnii de vită a declarat că vânzările de carne de vită au scăzut cu 20%, în timp ce șeful Federației Industriei Alimentare a declarat că vânzările de produse din industria alimentară au scăzut la jumătate.

Președintele Asociației Industriei Produselor Lactate a declarat că consumul casnic din sectorul său a scăzut cu 20 la sută în ultimele luni, din cauza unei creșteri de 80 la sută a prețurilor la produsele lactate.

Guvernul președintelui Ebrahim Raisi s-a străduit să limiteze creșterile de prețuri, care au ridicat tensiuni sociale.

### Vezi și... ### Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat la New York