Efectele războiului din Ucraina: Danemarca se alătură politicii UE de securitate

Premierul danez Mette Frederiksen votând în referendumul privind aderarea Danemarcei la politica de securitate a UE, Copenhaga, 1 iunie 2022.

Danemarca a votat miercuri cu o majoritate covârșitoare să se alăture politicii comune de securitate și apărare a Uniunii Europene, pe fundalul temerilor provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Aproape 67% din danezi au votat pentru, în timp ce 33% s-au opus, într-un referendum instoric, care a pus capăt unei derogări obținută de Danemarca cu aproape 30 de ani în urmă. „Nu poți fi indiferent, când pe continentul nostru are loc un război. În această seară, Danemarca a trimis un semnal foarte, foarte important lui Putin și aliaților noștri”, a declarat miercuri seară premierul danez Mette Frederiksen într-un discurs ținut după publicarea primelor estimări.

Danemarca era singura țară din UE care nu participă, prin derogare, la politica europeană de apărare, ceea ce însemnă că nu a luat parte la nici o misiune militară a UE, deși este una din țările fondatoare ale NATO.

Tot temerile provocate de intervenția rusă din Ucraina, au dererminat și alte două țări nordice, Suedia și Finlanda să renunțe la zeci de ani de neutralitate și să ceară acum admiterea în NATO.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia a ocupat 20% din Ucraina (președintele Zelenski)