Egjdius Vareikis: „Nu poți cere bani de la Occident și să urmezi o politică apropiată de Rusia” (VIDEO)

Un interviu realizat la Strasbour cu co-raportorul APCE pentru Moldova.

Un interviu la Strasbourg cu co-raportorul APCE pentru Moldova, Egjdius Vareikis (PPE, Lituania).

Egjdius Vareikis

Your browser doesn’t support HTML5

In direct de la Strasbourg: Egjdius Vareikis răspunde întrebărilor Iolandei Bădiliță

Europa Liberă: Domnule Vareikis, speakerul Andrian Candu a spus recent că Rusia a blocat inițiativa Moldovei de a se discuta în Adunarea Generală ONU solicitarea R. Moldova ca Rusia să își retragă trupele din Transnistria.

Egjdius Vareikis: „Trupele rusești din Transnistria, Donbas sau Crimea nu fost au niciodată teme discutate de ONU. Rusia a spus mereu că acestea nu sunt chestiuni care să intereseze ONU. Mulți ani în urmă, ONU a votat împotriva Rusiei pentru o rezoluție referitoare la Afganistan. A fost însă unul dintre puținele astfel de cazuri. Iată de ce nu cred că ONU poate rezolva chestiunea transnistreană.

Your browser doesn’t support HTML5

Egjdius Vareikis despre relațiile moldo-europene și chestiunea transnistreană

Voi continua într-o notă filozofică. Moldova și vecinii săi trebuie să creeze circumstanțele în care Rusia să spună că nu are nici un profit să mai țină Transnistria, să țină trupele acolo. Aș vrea să vă

Moldova și vecinii săi trebuie să creeze circumstanțele în care Rusia să spună că nu are nici un profit să mai țină Transnistria...

reamintesc un fapt istoric: trupele rusești au părăsit țara mea, Lituania, în 1993. Noi nu aveam tancuri, artilerie, armată. Cu toate acestea, rușii au plecat. Dar contextul internațional era de așa natură încât să mențină trupele în Lituania nu era profitabil pentru ruși.

Noi toți putem lucra, contribui, la crearea unui astfel de mediu. De pildă, o Ucraină mai integrată în EU ar conduce la mai puțină Rusia în regiune. La fel cu o Moldovă mai apropiată de Vest. Astăzi este profitabil pentru ruși să țină Republica Transnistreană. Dar lucrurile se pot schimba. Nici o țară nu rămâne pe vecie cu același statut pe care il are la un moment dat.”

Europa Liberă: Președintele Dodon a declarat în presa moldoveană că nu crede că Moldova va deveni vreodată membră a UE și că ar putea să se alăture Uniunii Euroasiatice dominate de Rusia. In plus, ca și președintele Belarus, Lukașenka, dl Dodon consideră că Moldova ar trebui să fie prietenă și cu Vestul și cu Rusia.

Egjdius Vareikis: „Se știe că președintele Dodon crede că Moldova poate avea un viitor fericit doar în cadrul Uniunii Euroasiatice. Însă actualul guvern al Moldovei este de părere că Moldova ar trebuie să se alăture Occidentului, și să intre în UE. Dacă și cetățenii cred același lucru, vom vedea la alegeri.

Această idee, că o țară poate să fie prietenă cu toată lumea și să nu aparțină nici unei comunități este un soi de basm. Istoria arată că cei care au încercat să fie prieteni cu toată lumea, ajung să nu mai fie prietenii nimănui.

Dacă discutăm de neutralitate, ar trebuie să ne întrebăm față de ce neutralitate? Dacă nu esti membru al nici unui club, atunci nici un club nu va fi interesat de tine. Ești inutil si neinteresant pentru nimeni. Nu poti spune că ești prieten atât cu Rusia cât și cu Europa, când Rusia și Europa nu sunt prieteni. Nu merge așa.”

Europa Liberă: După cum știți, Parlamentul European a respins o propunere de a înăspri condițiile în care Moldova ar trebui să primească cele 100 de milioane de euro- asistența macro-financiară. Până acum nici un ban nu a ajuns la Chișinău, principalele motive fiind nerespectarea condițiilor privind recomandările Comisiei Veneția cu privire la reforma electorală.

Egjdius Vareikis: „Poziția PE și a instituțiilor europene, dar și a altor instituții (Consiliul Europei sau NATO) este de inteles. Nu poti cere bani de la Occident si urma o politică apropiată de altă țară. Dacă Moldova ar fi consecventă cu ea însăși, nu ar fi nici o problemă cu banii. Cine vrea să aibă o politică externă multidimensională nu primește bani. Este decizia fiecărei țări în parte ce fel de politică vrea să facă.

Sisteme mixte de vot există în multe țări, inclusiv în țara mea, Lituania. Desigur, există riscul corupției, după cum și Comisia Veneția a tras semnalul de alarmă. Trebuie să vedem cum va funcționa sistemul. Dacă alegerile vor merge bine, și rezultatul va fi clar.”

Your browser doesn’t support HTML5

Egjdius Vareikis despre Moldova

Europa Liberă: Care este poziția Moldovei în APCE?

Egjdius Vareikis: „În APCE, Moldova este o țară bine văzută, cu membri foarte muncitori. Noi, la Consiliul Europei, nu rezolvăm probleme economice sau geopolitice. Cerem Moldovei sa fie mai transparentă si mai democratică. Vorbim aici despre Codul audioviozual, despre drepturile omului, despre drepturile politice, nu este foarte clar de ce anumiți politicieni sunt anchetați sau închiși, scandalul bancar nu este clarificat etc. Moldova trebuie să acționeze mai repede. Moldova este țara care se află sub cea mai indelungată procedură de monitorizare la APCE.”