Your browser doesn’t support HTML5
Deşi se descurcă mai bine cu vaccinarea decât Republica Moldova, mai multe ţări europene reintră zilele astea în lockdown. Estonia intră în carantină pentru o lună, deşi situaţia nu e mai rea decât în Moldova. La o populaţie de 2 milioane, estonienii au circa o mie de infectări pe zi. Moldova are aproape 3 milioane şi 1500-1800 de infectări pe zi. E cam aceeaşi poveste, doar că RM e mai temătoare când e vorba de carantină. Ungaria, țară cu circa 9,7 milioane de locuitori, a înregistrat în ultimele șapte zile în medie 5.113 noi cazuri de COVID și 133 de decese pe zi. E o situaţie comparabilă cu cea din RM, poate chiar mai bună. Iar Finlanda a intrat de marți într-o carantină pentru trei săptămâni, după ce parlamentul a aprobat luni o propunere guvernamentală de închidere temporară a cafenelelor, barurilor și restaurantelor.
Veţi spune că şi în Moldova au fost închise şcolile pentru două săptămâni. Aşa e, dar ăsta e cam tot lockdown-ul moldovenesc. S-a încercat închiderea centrelor comerciale în weekend, dar, după protestele comercianţilor, s-a renunţat la idee. Iar dacă luăm în considerare numai un aspect – felul în care moldovenii poartă măştile – înţelegi dintr-odată că aici nici nu miroase a lockdown. Moldoveanului îi place să poarte masca sub nas sau sub bărbie.
Un coleg de breaslă m-a năucit deunăzi cu un argument. Cică ei îşi pot permite lockdown-uri, căci sunt bogaţi, pe când noi, mai săraci, trebuie să muncim şi să facem bani. Pe bune? Dar poate ar mai trebui pe lângă muncă să mai respectăm şi nişte norme antiepidemice? Poate ar mai trebui să ne plimbăm mai puţin prin staţiuni balneare şi să chefuim mai puţin, dacă tor vrem bani? La cum se prezintă lucrurile în spitalele noastre, în curând vom dori, dar nu vom mai putea să muncim.
Colac peste pupăză, vaccinarea decurge aici foarte lent. Duminică, în România, au fost vaccinaţi mii de oameni, pe când la noi a fost zi de odihnă. E de presupus că şi luni, 8 martie, nu s-a făcut mare lucru. În RM, sărbătorile sunt sfinte, chiar şi în pandemie.