Eleganța Afganistanului din anii 1920

Primăvară într-o grădină lângă Kabul. În anii 1920, Afganistanul era o țară independentă, ieșită recent de sub controlul Imperiului Britanic. Cea mai mare parte a deceniului, țara a fost condusă de Amanullah Khan, un reformist secular, care a încercat să modernizeze țara în stil vestic.

Doi vizitatori în fața unei ceainării, în partea de vest a capitalei.

Un aurar lucrează într-o curte cu pereți noroioși din Kabul. Aceste imagini din 1928, realizate de fotograful Frederic Gadmer, fac parte din proiectul „Arhivele Planetei”, care a avut drept scop surprinderea lumii prin intermediul fotografiilor color de mari dimensiuni.

O femeie se plimbă de-a lungul unei străzi din Kabul. Proiectul „Arhivele Planetei” a fost finanțat de un bancher francez, care a trimis fotografi în peste 50 de țări ale lumii în anii 1909 – 1931.

Mormântul lui Ahmad Shah Durrani, considerat fondatorul Afganistanului modern. Arhivele conțin imagini încântătoare ale lumii de-acum un secol. Fotografiile din Afganistan sunt și mai deosebite, deoarece arată cât de drastic s-a schimbat țara.

Un turn cu ceas în Kabul. Grațioasa construcție ar fi fost spulberată în timpul războiului civil care a zdruncinat Afganistanul în anii 1990.

O femeie europeană pozează pentru un portret în Kabul.

Decorațiuni murale pe o casă din Kabul.

Un arc de triumf din grădinile Paghman din apropierea capitalei. Arcul comemorează victimele războiului din 1919 împotriva britanicilor, cunoscut în Afganistan ca Război al Independenței. Partea superioară a construcției a fost distrusă în timpul luptelor din războiul sovieto-afgan din anii 1980. Ulterior, arcul a fost restaurat.

Grădinile Paghman au fost amenajate la începutul anilor 1900, la inițiativa lui Amanullah Khan.

O fântână arteziană din grădinile Paghman. Cele mai multe clădiri au fost distruse în timpul luptelor din anii 1980 și 1990.

O femeie se plimbă prin grădinile Paghman. Astăzi, zona este folosită pentru luptele între câini.

Primăvara în grădinile Paghman. În 1992, un fost rezident care și-a pierdut familia și casa după opt ani de război, s-a întors la Paghman. El a spus unui reporter: „Grădinile erau odată atât de frumoase și acum totul a dispărut”.

Domnul și doamna Girar, directorii unei școli de agricultură din Kabul.

O clădire din Kabul, vopsită în culori pastelate.

Păstori de cămile în sudul Afganistanului.

Exploratorii de la Cetatea Farah din vestul Afganistanului. Cetatea este intactă și astăzi.

O fântână arteziană din Kabul.

Palatul Darul Aman, la marginea orașului Kabul. Palatul a fost un alt proiect al lui Amanullah Khan, însă după ce forțele islamice l-au înlăturat de la putere în 1929, construcția palatului a fost oprită.

Vederea din spate a Palatului Darul Aman. După haosul anilor 1980 și 1990, palatul a devenit un simbol al fărădelegilor din Afganistan. O inițiativă afgană își propune să restaureze palatul până în august 2019, când țara va celebra 100 de ani de independență.