Participarea la vot în R. Moldova a fost una record - peste 80 de mii de alegători s-au prezentat la cele 59 de secții de votare deschise în țară pentru alegerile prezidențiale din 22-24 noiembrie, potrivit datelor preliminare ale Autorității Electorale Permanente din România (AEP), prezentate după numărarea a peste 99,8% din voturi.
Pe locul doi s-a situat candidatul Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă - cu 20% din voturi, iar pe locul trei - candidatul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, cu 6,9%. Aceștia sunt urmați de Mircea Geoană – cu 5,67%, și candidatul AUR, George Simion – cu 3,98%.
Candidatul independent Călin Georgescu, care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, s-a clasat pe locul șase în R. Moldova, cu 3,11% din voturi.
În primul tur al alegerilor prezidențiale românești din 2019, în R. Moldova au votat 43.307 alegători. Recordul anterior al participării la un scrutin românesc în R. Moldova a fost stabilit la europarlamentarele din luna iunie, când prezența a fost de 56.700 de alegători.
Your browser doesn’t support HTML5
Elena Lasconi, în vârstă de 52 de ani, este primar al orașului Câmpulung (Argeș) și lidera grupării de opoziție de centru-dreapta Uniunea Salvați România (USR). Fostă jurnalistă, ea s-a alăturat USR în 2018 și a devenit șefa partidului în acest an. Lasconi a pledat pentru creșterea cheltuielilor destinate apărării României și în sprijinul Ucrainei. Ea s-a poziționat în general ca un candidat anti-guvernare, cu promisiunea de a combate corupția la nivel înalt și influența politică din sistemul de sănătate și educație. Este pro-UE și pro-NATO. Lasconi susține, singura dintre candidații prezidențiali din România, uniunile civile pentru cuplurile de același sex, deși se opune legalizării căsătoriei lor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te