Abdulali Rahimi Mozafari a făcut acest anunț în cadrul unei ședințe a Parlamentului iranian la 28 februarie, cerându-i președintelui Parlamentului să declanșeze o anchetă în acest sens.
### Vezi și... ### O elevă iraniană, bătută pentru că a refuzat să cânte un cântec care îl laudă pe ayatollah, a muritÎn cel mai recent incident, doi jurnaliști iranieni au relatat pe rețelele de socializare la 28 februarie că mai multe eleve din Teheran și din Pardis, la est de capitala iraniană, s-au îmbolnăvit. Cauza nu este cunoscută.
Se crede că primul incident a avut loc în noiembrie, când 18 eleve din Qom au fost duse la spital după ce s-au plâns de simptome care includeau greață, dureri de cap, tuse, dificultăți de respirație, palpitații cardiace, precum și amorțeală și dureri la mâini sau picioare.
Directorul executiv al Centrului pentru Drepturile Omului din Iran (CHRI) a declarat la 28 februarie că fetele au fost otrăvite în mod deliberat.
„Acesta este un act de terorism, iar faptul că republica islamică nu l-a luat în serios timp de luni de zile ridică întrebări serioase cu privire la complicitatea guvernului cu grupuri care au capacitatea organizatorică de a efectua astfel de atacuri majore”, a declarat Hadi Ghaemi într-un comunicat de presă.
Cel puțin un deces a fost legat de izbucnirea bolilor, potrivit comunicatului de presă, dar tatăl fetei a refuzat să confirme că există o legătură între moartea ei și presupusele otrăviri.
Activistul pentru drepturile copilului Hedie Kimiaee a declarat că autoritățile iraniene au încercat să suprime informațiile despre moartea fetei.
„Chiar dacă această elevă nu a avut nicio boală anterioară, autoritățile au încercat să încheie un raport medical fals, spunând că avea un istoric lung de boală”, a declarat Kimiaee, citată în comunicatul de presă. „Procurorul din Qom a avertizat, de asemenea, familia să nu vorbească cu mass-media, și a cerut înmormântarea imediată a fetei.”
Mulți iranieni au acuzat autoritățile că nu fac suficient pentru a găsi cauza izbucnirii bolii și pentru a preveni noi cazuri. Unii părinți furioși au refuzat să își trimită copiii la școală. Alții au speculat, pe de altă parte, că în spatele incidentelor s-ar putea afla extremiștii religioși, în încercarea de a crea teamă și de a împiedica fetele să meargă la școală.
### Vezi și... ### Canada va găzdui o reuniune online a miniștrilor de externe femei cu privire la situația din IranLa începutul acestei săptămâni, principalul cleric sunnit iranian Molavi Abdulhamid, care este considerat un lider spiritual pentru populația musulmană sunnită din Iran, a declarat că elevele au fost otrăvite ca „răzbunare” pentru rolul pe care tinerele femei l-au jucat în recentele proteste împotriva guvernului.
Săptămâna trecută, Nafiseh Moradi, cercetător în domeniul studiilor islamice la Universitatea Al Zahra, o universitate publică pentru femei din Teheran, a declarat într-un comentariu că este suspect faptul că fetele, și nu băieții, au fost afectate în principal de aceste simptome. Articolul de pe Qom News a fost ulterior șters de pe site-ul său.
O profesoară din Qom - care se află la aproximativ 135 de kilometri sud de capitala țării, Teheran - a declarat pentru Radio Farda de la RFE/RL că, din 250 de studente, doar 50 au mai venit la cursuri.
Iranul a fost zguduit de tulburări - una dintre cele mai profunde provocări la adresa regimului islamic de la revoluția din 1979 - de la moartea pe 16 septembrie Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani care se afla în custodia poliției pentru că ar fi purtat în mod necorespunzător un hijab, sau eșarfă pe cap.
### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din IranGuvernul a organizat mai multe contramanifestații pentru a încerca să înăbușe disensiunile, dar oamenii continuă să iasă în stradă în întreaga țară, iar universitățile și școlile au devenit principalele locuri de confruntare între protestatari și autorități.
Forțele de securitate au lansat, de asemenea, o serie de raiduri în școlile din întreaga țară, arestând în mod violent studenții, în special studentele, care și-au dat jos hijaburile în semn de protest, în mod sfidător.