Ministerul Educației și Cercetării a spus, într-un comunicat de presă, că testele vor fi verificate până pe 6 martie, de 262 de profesori evaluatori. Ulterior, testele vor fi scanate și urcate într-un sistem informatic.
Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) a precizat că după prelucrarea și analiza testelor, va identifica elevii de clasa a IX-a care se confruntă cu dificultăți în studierea matematicii și care vor beneficia de meditații gratuite pentru a se pregăti de examen.
Meditațiile vor fi predate de 500 de profesori, iar Ministerul a lansat o campanie de informare prin care a invitat să participe și elevii din clasele mai mari. Sesiunile de pregătire vor avea loc în weekend.
Citiți și: Rezultate dezastruoase la pretestarea la matematică din gimnaziu: Media – sub 4
În luna noiembrie, în premieră, autoritățile din educație au organizat testări tematice la limba română și matematică pentru clasele a VIII-a, IX-a din 486 de școli.
Peste 60% din elevii care au participat la testările la matematică au luat note negative. Potrivit rezultatelor văzute de Europa Liberă, printre cei de clasa a VIII-a rata de promovare a fost de 44,8% și nota medie – 3,88, iar de clasa a IX-a – 37% și, respectiv, nota 3,56.
Ministrul Educației, Dan Perciun a spus că testarea a arătat „situația reală” privind pregătirea gimnaziștilor, care e „nesatisfăcătoare”. Potrivit lui, e nevoie de „un efort mai mare” pentru a evita „surprizele neplăcute” la examenele de clasa a IX-a din acest an.
Anul trecut, la examenele de absolvire a gimnaziului, cei mai mulți restanțieri au fost la matematică – circa o mie din 28.700 de elevi. În premieră, acestora li s-a dat șansa să susțină repetat examenul de două ori și să fie admiși la școlile profesionale fără nota la matematică.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te