Elevii școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului continuă să învețe online

Lecțiile de limba română desfășurate online cu elevii clasei a X-a, liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari, după ce clădirea instituției a fost deconectată de la căldură.

Majoritatea școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor continua să facă orele online, iar câteva - cu prezență fizică. Decizia a fost luată pe 13 ianuarie, la ședința pe care au avut-o reprezentanții ministerului Educației cu directorii instituțiilor de învățământ.

Secretara de Stat a Ministerului Educației, Valentina Olaru, a spus Europei Libere că pe 20 ianuarie va avea loc o nouă ședință la care se va discuta dacă lecțiile online sunt posibile, în cazul în care energia electrică se deconectează în „evantai” în stânga Nistrului.

„Unele școli vor continua să învețe online atât cât va fi posibil, unele învață atât cu prezență fizică cât și online. Săptămâna viitoare urmează să mai avem o ședință și o să vedem care va fi situația, dacă vor fi schimbări”, a spus Valentina Olaru.

Dintre cele 18 instituții de învățământ din localitățile afectate, inclusiv 10 din Zona de Securitate, în prezent: 8 instituții funcționează în regim online, iar alte 10 instituții care dispun de generatoare desfășoară lecții cu prezență fizică. Instituțiile de învățământ au adoptat regimuri diferite de activitate, în funcție de condițiile energetice și infrastructura locală.

Respectiv, cu prezență fizică desfășoară lecțiile: Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Coșnița, Dubăsari; Gimnaziul din Pârâta, Dubăsari; Liceul Teoretic din Varnița, Anenii Noi, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol (Doroțcaia); Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Hîrbovăț unde au fost unite școala primară cu gimnaziul.

Alte cinci școli activează tot cu prezență fizică, dar au rezerve de resurse energetice până la 20 ianuarie curent. Acestea sunt: Liceul Teoretic din Doroțcaia, Dubăsari; Gimnaziul „Ioan Vodă” din Hagimus, Căușeni; Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Fîrlădeni, Căușeni; Gimnaziul „Prometeu” și Gimnaziul„Vasile Alecsandri” din Copanca, Căușeni.

Doar liceele din satele Varnița și Hârbovăț (raionul Anenii Noi), au cazane pe bază de biomasă și elevii de aici fac ore cu prezență fizică.

În școlile din regiunea transnistreană subordonate autorităților de la Tiraspol, vacanța de iarnă a elevilor a fost prelungită până pe 20 ianuarie, în contextul crizei energetice.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te