Elevii ucraineni vor studia în condiții mai bune în școlile din R. Moldova

Anna Golynska, învățătoare de clase primare refugiată din Ucraina, a fost angajată la școala „Taras Șevcenko” în 2022.

Sălile de clasă de la gimnaziul „Taras Șevcenco” și liceul teoretic sportiv „Gloria” din Chișinău, unde învață 264 de copii refugiați ucraineni, au fost dotate cu mobilier nou - scaune și bănci. Ministerul Educației și Cercetării a alocat în acest scop 300.000 de lei.

Șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice de la ministerul Educației, Ivan Duminică, a spus că este important ca elevii ucraineni să fie integrați în sistemul educațional din R. Moldova.

„Din datele pe care le are acum ministerul Educației, în aceste două instituții studiază cel mai mare număr de elevi refugiați din Ucraina”, a precizat Ivan Duminică.

În septembrie 2024, la gimnaziul „Taras Șevcenco” au fost inaugurate primele patru clase (clasele I, IV, V și VI) cu predare în limba ucraineană. În aceste clase studiază 95 de copii refugiați din Ucraina. Aceștia învață după curriculumul național, iar studierea limbii române este obligatorie.

În școlile și grădinițele din municipiul Chișinău sunt integrați circa 1870 de copii refugiați din Ucraina. Potrivit autorităților municipale, 1429 de elevi ucraineni sunt înscriși în 50 de școli, iar 441 de copii - în 64 de grădinițe.

Totodată, 280 de copii refugiați ucraineni beneficiază de cursuri gratuite de studiere a limbii române. Programul este finanțat și organizat de Centrul de Caritate pentru Refugiați, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, împreună cu Primăria Chișinău.

În acest an de studii, ministerul Educației a decis să renunțe la statutul de audienți pentru refugiații ucraineni. Drept, urmare, aceștia sunt obligați să frecventeze orele ca și toți elevii, vor susține examene și vor primi acte de finalizare a studiilor.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te