Elon Musk se răzgândește în privința finanțării internetului prin satelit pentru Ucraina

Directorul general SpaceX, Elon Musk, spune acum că firma sa va continua să plătească serviciul de internet prin satelit Starlink pentru Ucraina, la o zi după ce a sugerat că SpaceX nu și-l mai poate permite.

„La naiba cu asta”, a declarat Musk pe Twitter pe 15 octombrie. „Chiar dacă Starlink continuă să piardă bani & alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, noi vom continua să finanțăm gratuit guvernul ucrainean”.

Musk a activat Starlink, o rețea de peste 2000 de sateliți care orbitează în jurul Pământului și mii de terminale la sol, la sfârșitul lunii februarie, după ce serviciile de internet au fost întrerupte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Starlink a costat SpaceX 80 de milioane de dolari până în prezent, și până la sfârșitul anului prețul serviciilor de internet prin satelit pentru Ucraina va depăși 100 de milioane de dolari, spunea Musk pe 7 octombrie. La 14 octombrie, el le-a spus celor peste 108 milioane de urmăritori ai săi de pe Twitter că SpaceX nu poate finanța rețeaua „la nesfârșit”.

El a făcut această declarație după ce CNN a relatat că SpaceX a trimis luna trecută o scrisoare Pentagonului în care spunea că nu mai poate continua finanțarea serviciului Starlink în Ucraina și că l-ar putea închide dacă armata americană nu plătește companiei zeci de milioane de dolari pe lună.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Morți și răniți la un centru de recrutare din Belgorod, Rusia