EMA: trombozele cerebrale, un „efect secundar foarte rar” după vaccinarea cu AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a ajuns la concluzia că trombozele apărute după administrarea vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca sînt un „foarte rar efect secundar” al imunizării cu acest ser.

Vaccinul AstraZeneca reprezintă cea mai mare aparte a vaccinurilor disponibile în R. Moldova, prin donațiile din România și platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății.

Comisia de siguranță din cadrul EMA a precizat într-o declarație miercuri că beneficiile serului AstraZeneca depășesc considerabil riscurile administrării lui, și nu va fi schimba recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin împotriva COVID-19. La o conferință de presă s-a precizat că nu s-a ajuns la concluzia ca vârsta și genul pot influența acesta efecte adverse.

Până în 4 aprilie au fost identificate numai 169 de cazuri de cheaguri de sânge la creier la 34 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca administrate în Zona Economică Europeană. Reacție similară cu cea înregistrată la pacienții tratați cu heparină, condiție numită Trombocitopenie indusă de heparină.

Se va urmări dacă și alte vaccinuri similare, ca Sputnik V , Johnson & Johnson sau cele produse în China provoacă aceste efecte secundare.

Mai multe țări europene, printre care și Germania, au restricționat deja administrarea vaccinului AstraZeneca în rândul persoanelor cu vârsta de sub 60 de ani după ce s-a observat că persoanele tinere ar fi mai susceptibile să dezvolte tromboze după vaccinarea cu acest produs. În Marea Britanie s-a decis miercuri, ca persoanelor mai tinere de 30 de ani să li se ofere un vaccin alternativ la AstraZeneca, în măsura posibilităților.

Uniunea Europeană a comandat inițial 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca dar multe țări UE, vaccinurile rămân acum nefolosite, din cauză că lumea și-a pierdut încrederea.

Potrivit unui studiu al Consiliului american pentru Relații Externe, vaccinul AstraZeneca ar urma să acopere 50% din vaccinurile livrate țărilor cu venituri scăzute și o treime din dozele pentru țările sărace.

Your browser doesn’t support HTML5

De ce se vaccinează cetățenii moldoveni în România

În România, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a declarat miecuri că persoanele care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin anti-Covid cu serul de la AstraZeneca „categoric nu vor mai face a doua doză cu același tip de vaccin, relatează Hotnews.ro

Vezi și: Cum pot să mă vaccinez cu AstraZeneca când cineva renunță la programare