Emisar ONU: „Nu vă grăbiți să trimiteți refugiații înapoi în Siria!”

Sirieni așteptând la graniță să revină în țară la Cilvegozu, în Turcia, la 9 decembrie 2024.

Emisarul special al ONU pentru Siria a declarat marți că țările europene nu ar trebui să se grăbească să repatrieze refugiații sirieni după căderea guvernului lui Bashar al-Assad și a îndemnat actorii străini, inclusiv Israelul, să nu intervină militar acolo.

Siria este încă în plin haos la trei zile după răsturnarea lui Assad; conflictul continuă în nord-estul țării, iar Israelul bombardează ține din sud, extinzându-și teritoriile controlate, informează Reuters.

„Situația din Siria este încă fluidă”, a declarat Geir Pedersen la o conferință de presă la sediul Organizației Națiunilor Unite din Geneva.

Luni, la doar câteva ore după fuga lui Assad din Siria, țările europene, începând cu Germania și Austria, au anunțat că suspendă cererile de azil primite de la sirieni. Guvernul nationalist-conservator de la Viena a spus chiar că ar pregăti repatrierea refugiaților sirieni.

Mulți sirieni sunt într-adevăr nerăbdători să se întoarcă acasă, și fac coadă la punctele de trecere a frontierei dinspre Turcia, dar emisarul ONU a avertizat că situația umanitară din Siria este dezastruoasă, iar economia s-a prăbușit

„(Reîntoarcerea) este ceea ce mulți, mulți sirieni își doresc, dar haideți să ne asigurăm că ei sunt ajutați în acest proces de comunitatea internațională”, a spus Pedersen.

Geir Pedersen

După eșecul așa-numitei „primăveri arabe” din 2011, când mai multe țări nord-africane și din Orientul Mijlociu au părut să apuce pe calea democrației de tip liberal, milioane de sirieni au fost alungați de la casele lor de confruntările dintre rebeli și guvern, în care s-au amestecat și puteri străine.

Numai în Turcia se află cam 3,5 milioane de refugiați sirieni.

Apel la Israel

Emisarul ONU Pedersen a insistat că Israelul nu ar trebui să profite de situația din Siria pentru a cuceri teritorii.

„Este extrem de important să nu vedem nicio acțiune din partea niciunui actor internațional care să compromită tranziția din Siria”, a declarat el reporterilor.

Israelul susține că nu face decât să-și consolideze liniile de apărare din nord, în eventualitatea că forțe ostile lui ar putea prelua puterea la Damasc. Criticii lui spun că ocupă teritorii siriene.

Emisarul ONU a mai spus marți că acordurile de tranziție din Siria trebuie să fie cât mai cuprinzătoare posibil, implicând „cel mai larg spectru posibil al societății siriene”, în caz contrar existând riscul izbucnirii unui nou conflict, a adăugat el.

În acest scop - a spus el - comunitatea internațională ar trebui să fie „realistă” cu privire la desemnarea ca teroristă a grupării rebele HTS, care l-a răsturnat pe Assad.

„Au trecut nouă ani de la adoptarea acelei rezoluții (prin care predecesorul HTS a fost declarat grup terorist)”, a spus el. „Realitatea este că, până în prezent, HTS și, de asemenea, celelalte grupuri armate au trimis mesaje bune poporului sirian ... mesaje de unitate, de incluziune”, a spus emisarul.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te