Kellogg s-a aflat în ultimele zile într-un turneu prin capitalele europene, încercând să afle cum ar putea contribui membrii europeni ai alianței nord-atlantice la o eventuală misiune de menținere a păcii în Ucraina, dacă se va ajunge la o înțelegere de pace.
Marți, la Riadh, secretarul de stat SUA Marco Rubio și ministrul de Externe rus Serghei Lavrov s-au întâlnit în premieră, având pe agendă relațiile bilaterale și ajungerea la pace în Ucraina. În paralel, diplomații ruși și americani au discutat tot acolo despre eventuale cooperări economice, iar rușii au anunțat apoi că s-ar prefigura asemenea acțiuni comune în Antarctica.
S-au anunțat de asemenea măsuri pentru reluarea relațiilor diplomatice dintre SUA și Rusia, prin trimiterea de ambasadori, ceea ce potrivit presei semnalează sfârșitul „înghețului” de după invadarea Ucrainei de către Rusia, de la care se vor împlini curând trei ani.
„A avut la dispoziție trei ani”
Discuțiile americano-ruse de la Riadh au fost urmate de o adâncire și mai mare a diferențelor de opinii între președinții Ucrainei și SUA pe tema răspunderii pentru războiul din Ucraina și a căilor de oprire a lui.
În declarații făcute presei americane, Donald Trump și-a repetat dorința de a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin în această lună și a ridicat semne de întrebare privind felul cum președintele Zelenski a folosit ajutoarele americane de până acum. „A avut la dizpoziție trei ani”, a spus Trump despre Zelenski, părând să-i reproșeze că nu a făcut eforturi spre pace și chiar că ar fi alimentat războiul.
„Le-am dat cam 350 de miliarde de dolari, iar ei nici măcar nu au facturi despre asta”, a mai spus Trump, care a mai observat, printre altele, că popularitatea lui Zelenski la el în țară este în scădere - o aluzie că ar trebui să permită ținerea de alegeri noi.

Ziare cu informații despre contacte la vârf ruso-americane la o un chioșc din Moscova, la 13 februarie.
„Nu vrem să devenim un centru de materii prime”
Într-un interviu acordat marți presei din Turcia, unde s-a aflat în vizită, Volodimir Zelenski s-a plâns din nou de faptul că Ucraina nu este consultată când se pun la cale discuții ruso-americane despre ea („Noi am aflat din presă”, a spus Zelenski), și a confirmat că a respins un proiect de acord cu SUA despre investiții americane în minerale rare care se găsesc în Ucraina.
„Am spus: acest document nu este gata, nu îl vom semna. Continuați să lucrați la acest document", ar fi declarat Zelenski unor publicații turce după discuțiile purtate marți la Ankara.
„Sunt întotdeauna deschis să investiți în țara noastră, în resursele noastre naturale. Dar dacă trebuie să dăm ceva, trebuie să primim ceva", a mai declarat el, citat de agenția de presă de stat Anadolu.
„Nu vrem să devenim un centru de materii prime pentru niciun continent", a mai spus liderul de la Kiev.
Ostilitățile continuă
Sosirea lui Kellogg la Kiev a avut loc la câteva ore după ce bombardamentele din orașul Odesa din sudul Ucrainei au lăsat peste noapte zeci de mii de oameni fără energie electrică, a declarat președintele Zelenski.
„Cel puțin 160.000 de locuitori din Odesa sunt acum fără căldură și electricitate", a scris el pe social media. „Treisprezece școli, o grădiniță și mai multe spitale au rămas, de asemenea, fără curent sau încălzire."
Guvernatorul regional a declarat că patru persoane au fost rănite, inclusiv un copil.
„Ca urmare a unei lovituri inamice masive asupra unei zone dens populate a orașului, nu există energie electrică, apă și încălzire într-o mare parte a cartierelor rezidențiale", a declarat Ghenadi Truhanov pe Telegram.
El a informat într-o postare separată că 14 școli și peste 500 de case au rămas fără curent electric, adăugând că cel puțin o persoană a fost spitalizată.
Un comunicat al forțelor aeriene a declarat că orașul Odesa a fost lovit de un atac nocturn, adăugând că din 167 de drone, 106 au fost interceptate, în timp ce alte 56 au fost „pierdute” în zonă, fără a provoca pagube.
În ultimii trei ani, Rusia a țintit infrastructura energetică a Ucrainei, precum și orașele și satele acesteia.
În Rusia, guvernatorul regiunii Samara a declarat că dronele rusești au atacat rafinăria de petrol Sizran, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie tot mai mare de atacuri ucrainene asupra infrastructurii energetice rusești.
Ieri, la Riadh, diplomații ruși au spus că s-ar fi vorbit despre un posibil moratoriu asupra atacurilor asupra infrastructurilor energetice în conflictul din Ucraina, dar ele, deocamdată, continuă neabătut.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te