Emmanuel Macron despre acordul nuclear cu Teheranul: „Mingea este în terenul Iranului”

Președintele francez Emmanuel Macron spune că Iranul este cel care trebuie să decidă acum dacă pactul nuclear încheiat în 2015 poate fi reactivat, în contextul în care există semne că ar fi posibil să se ajungă la un acord.

Vorbind cu reporterii în timpul unei călătorii în Algeria la 26 august, Macron a refuzat să speculeze cu privire la șansele de a se ajunge la un acord, dar a declarat că un acord bazat pe termenii prezentați de UE ar fi „mai bun decât niciun acord”. „Acum mingea este în terenul Iranului", a spus Macron.

### Vezi și... ### Acord nuclear sau sancțiuni. La Washington se discută scenarii pentru Iran

După ce UE a trimis textul propus atât Teheranului, cât și Washingtonului, la sfârșitul lunii iulie, Iranul a răspuns cu mai multe comentarii săptămâna trecută. Washingtonul a răspuns în mod oficial la comentariile Teheranului privind proiectul de text în urmă cu două zile, iar oficialii iranieni au declarat că analizează acum răspunsul SUA.

Washingtonul s-a declarat încurajat de faptul că Iranul pare să renunțe la unele dintre cererile sale, cum ar fi ridicarea denumirii de terorism pentru Corpul Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC), dar a adăugat că există încă probleme nerezolvate care trebuie rezolvate.

Iranul a semnat Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) în 2015 cu SUA, Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia, China și UE. În cadrul acestui acord, Iranul a fost de acord să limiteze procesul de îmbogățire a uraniului sub supravegherea inspectorilor ONU, în schimbul ridicării majorității sancțiunilor economice. În 2018, Washingtonul s-a retras unilateral din pactul nuclear sub conducerea președintelui de atunci, Donald Trump, reintroducând sancțiuni drastice.

Iranul a reacționat prin revenirea treptată asupra obligațiilor asumate în cadrul acordului, cum ar fi îmbogățirea uraniului.

### Vezi și... ### Israelul, îngrijorat de posibilele concesii americane în negocierea acordului nuclear cu Iranul