Emmanuel Macron: „rușine” protestatarilor violenți

O baricadă pe bulevardul Champs-Elysée de la Paris, în zorii zilei de 25 noiembrie 2018.

Președintele Franței i-a criticat pe demonstranții care s-au ciocnit sâmbătă cu poliția la Paris în timpul ultimelor proteste împotriva măririi prețului la carburanți.

„Rușine celor care i-au atacat pe polițiști. În republica franceză nu e loc de violență”, a scris Emmanuel Macron într-o postare pe Twitter

Sâmbătă, pe bulevardul Champs-Elysée de la Paris au avut loc scene violente, când poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă ca să-i împrăștie pe protestatari.

Demonstrațiile are au avut loc sâmbătă în întreaga Franță au fost numite de mișcarea „vestele galbene” actul numărul doi al campanie care a început acum o săptămână.

Numite după vestele reflectorizante de siguranță pe care șoferii francezi sînt obligați se le poarte când se dau jos din mașină oprită pe o șosea, protestele s-au concentrat inițial pe creșterea preșurilor la motorină, dar s-au amplificat apoi reflectînd mânia față de costul de trai din ce în ce mai înalt, și față de politicile președintelui Emmanuel Macron, relatează BBC

Mai mult de 100.000 de persoane au luat parte la cele aproximativ 1.600 de proteste care au avut loc sâmbătă în toată Franța, a anunțat ministerul francez de interne. Majoritatea s-au desfășurat panșnic, cu excepția capitalei unde s-au adunat 8.000 de protestatari.

La Paris au fost trimiși 5.000 de polițiști, care au instalat bariere metalice pe bulevardul Champs-Élysées pentru a-i opri pe protestatari să ajungă la clădirile importante, cum ar fi oficiul președintelui și Adunarea Națională.

O purtătoare de cuvânt a protestatarilor a insistat că aceștia sînt pașnici: „nu sîntem aici ca să provocăm o luptă cu poliția. Vre doar ca guvernul să ne asculte”, a declarat pentru France Presse Laetitia Dewalle.

Doar că dimineața, cîțiva au încercat să treacă de cordonul poliției. Au aprins petarde, au dărîmat semne de circulație, au ridicat baricade, și au aruncat în poliție cu pietre smulse din pavaj, strigînd lozinici împotriva lui Macron.

Haosul a continuat pînă seara, când poliția a curățat zona aproape în întregime.

Autoritățile spun că 19 oameni au fost răniți, patru dintre ei polițiști, în ciocnirile cu forțele de ordine.

Demonstrații au avut loc și în restul Franței. Au fost ridicate baricade pentru a încetini traficul rutier, unele automate pentru taxe de autostradă au fost îndepărtate pentru a lăsa mașinile ca să trecă fără să plătească. Au avut loc și mai multe incidente minore.

Poliția a făcut în total peste 130 de arestări.

Dar protestele și violențele au fost pe o scară mai mică decît cele de acum o săptămână. Sâmbăta trecută, mai mult de 280.000 de oameni au ieșit în stradă, doi oameni au fost uciși, și alții mai mult de 600 răniți.

În postarea sa de pe Twitter, președintele a lăudat forțele de ordine pentru „curajul și profesionalismul lor”, adăugând: „rușine celor care i-au atacat. Rușine celor care au asaltat alți cetățeni și pe jurnaliști.”

Presa franceză a relatat că mai mulți reporteri au fost atacați în la Toulouse și Béziers din sudul Franței.

Ministrul francez de interne Christophe Castaner i-a acuzat pe demonstranți că se află sub influența lui Marine Le Pen, lidera formațiunii de extremă-dreapta Frontul Național.

În replică, Le Pen l-a acuzat pe Castaner într-o postare pe Twitter de lipsă de onestitate.

Prețul motorinei, cel mai folosit carburant folosit de automobiliștii din Franța, a crescut cu aproximativ 23% în ultimele 12 luni, la o medie de €1,51 pe litru, cel mai ridicat preț din 2000 încoace.

Prețul mondial la petrol a crescut, apoi a căzut din nou, dar guvernul Macron a ridicat acciza pe carburanți anul acesta cu 7,6 cenți pe litru la motorină și 3,9 cenți la benzină, ca parte a campaniei pentru carburanți și mașini mai curate.

Decizia de a impune încă o creștere de 6.5 cenți la motorină și de 2,9 cenți la benzină de la 1 ianuarie 2019 a fost picătura care a umplut paharul.

Macron a dat vina pe prețurile mondial la petrol pentru trei sferturi din creșterea prețului. El a spus că e nevoie de mai multe taxe pe hidrocarburi pentru finanțarea investițiilor în energiel reciclabilă, a relatat BBC. (LȘ)