Emmanuel Macron spune că a fost asigurat de Vladimir Putin că „nu va încuraja escaladarea tensiunilor”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, la o conferință de presă de la Kiev, 8 februarie 2022

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că a primit asigurări de la omologul său rus, Vladimir Putin, că „nu va încuraja nicio escaladare” a tensiunilor la granița ruso-ucraineană, unde Moscova a masat peste 100 de mii de soldați și echipament militar greu.

Vorbind marți la Kiev, la o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Macron a precizat că scopul lui este ca „situația să se stabilizeze și să putem reangaja, prin noi mecanisme de garanții, o detensionare durabilă”.

### Vezi și... ### „Scopul a fost să îngheț jocul. Obiectiv îndeplinit”, declară Macron despre discuțiile de la Moscova

Din nou Macron a vorbit despre lansarea unui nou proces de negocieri în domeniul securității cu Rusia, care să respecte anumite valori ca „suveranitatea și integritatea teritorială în regiune”.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat discuția cu Macron drept „fructuoasă”, încercând să atenueze temerile multor ucraineni că Occidentul ar negocia cu Rusia un compromis inacceptabil Kievului.

„Avem o viziune comună cu președintele Macron asupra amenințărilor și provocărilor la adresa securității Ucrainei, a întregii Europe, a lumii în general”, a spus Zelenski.