Energia regenerabilă ar putea asigura securitatea energetică a țării (A. Spînu, vicepremier)

La Chișinău, guvernul a prelungit miercuri, 8 decembrie până la sfârșitul anului 2025 ceea ce numește „programul de sprijin acordat producătorilor de energie electrică din surse regenerabile”. Este vorba de promisiunea făcută producătorilor de a achiziționa această energie la tarife fixe. Schema de sprijin a fost introdusă cu patru ani în urmă pentru a încuraja investițiile în producerea de electricitate din surse regenerabile. Dar în 2019, numai 3% din consumul de curent electric al Republici Moldova provenea din surse regenerabile – de peste trei ori mai puțin decât obiectivul.

### Vezi și... ### Ambițiile guvernului: de la 3%, la 30% energie regenerabilă

Miercuri, guvernul a extins definiția de sursă regenerabilă și la deșeuri incinerate. O opțiune acceptabilă și ecologică dacă tehnologia folosită este adecvată. Dacă s-ar ajunge ca 30% din energia consumată să fie produsă intern și din surse regenerabile, s-ar mări și securitatea energetică a țării, a subliniat miercuri vicepremierul și ministrul pentru Dezvoltare, Andrei Spînu.

La Washington, tot miercuri 8 decembrie, președinte american Joe Biden a dezvăluit un plan prin care vrea ca guvernul federal să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. În consecință a cerut agențiilor federale să cumpere vehicule electrice, să alimenteze clădirile și instalațiile cu energie eoliană, solară și nucleară și să utilizeze materiale de construcție nepoluante.

Guvernul federal administrază 300 de mii de clădiri, are o flotă de 600 de mii de mașini și camioane și un buget anual de achiziții de 650 de miliarde de dolari.