Energoatom acuză Rusia că boicotează misiunea AIEA la Zaporojie

Convoiul inspectorilor AIEA plecând de la centrala nucleară Zaporojie. Șeful AIEA a spus pe 1 septemberie 2022 că „integritatea fizică” a centralei ocupate de ruși a fost „violată” în urma deselor bombardamente.

Compania ucraineană Energoatom acuză Rusia că boicotează vizita misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala atomică de la Zaporojie pentru a o împiedica să facă o „evaluare imparțială” a situației de securitate din zonă, deși președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că inspectorii ar putea încă juca un rol în evitarea unui dezastru.

Energoatom a afirmat pe 2 septembrie într-o postare pe Telegram că misiunii AIEA nu i s-a permis să intre în așa-numitul centru de criză al centralei, unde Kievul spune că sunt staționate trupe rusești, iar din cauza asta misiunea va avea dificultăți în a evalua imparțial situația.

Energoatom mai susține că accesul inspectorilor la angajații celei mai mari centrale nucleare din Europa a fost „substanțial limitat”. Compania ucraineană a acuzat de asemenea partea rusă că minte și „distorsionează faptele și dovezile care probează bombardamentele [rusești] de la centrală, ce au dus la deteriorarea infrastructurii [centralei]”.

Vladimir Rogov, membru în administrația impusă de ruși în regiune, a făcut o evaluare diferită a vizitei misiunii AIEA, spunând unei agenți rusei de știri controlată de stat că inspectorii internaționali au putut vedea tot ce au dorit să vadă la centrala atomică de la Zaporojie..