Energoatom ar putea închide centrala de la Zaporojie din motive de securitate

Intrarea în centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, august 2022.

Compania ucraineană Energoatom a declarat miercuri că se discută o posibilă închidere a centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub control rusesc și ținta multor atacuri pentru care Rusia și Ucraina se acuză reciproc.

Energoatom a sugerat totodată ca o soluție intermediară desfășurarea unui contingent de menținere a păcii acolo, pentru a evita noi atacuri și un posibil accident nuclear.

Directorul Energoatom, Petro Kotin a făcut aceste declarații după ce marți, 6 septembrie, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a dat publicității un raport în care avertizează că situația centralei este „nesustenabilă” din punct de vedere al securității, și a recomandat crearea unei zone de securitate.

Raportul a fost întocmit după o vizită de câteva zile la fața locului a unei echipe internaționale de experți din partea AIEA.

### Vezi și... ### Rusia cere „clarificări suplimentare” cu privire la raportul AIEA despre centrala de la Zaporojie

Compania ucraineană Energoatom a mai spus pe 7 septembrie că centrala rămâne decuplată de la rețeaua electrică ucraineană și a avertizat că prelungirea acestei situații ar putea obliga operatorii să pornească generatoare cu motorină, o opțiune riscantă, deoarece rezervele de motorină se pot termina oricând, moment în care există pericolul unui accident nuclear ca la Cernobîl sau Fukușima.

Rusia, ale cărei trupe ocupă centrala, a cerut „clarificări suplimentare” de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), dar președintele Vladimir Putin a spus că are „încredere” în raportul AIEA și a cerut agenției atomice ruse Rosatom să-și prezinte propriile propuneri de securitate.