Energoatom: centrala nucleară de la Zaporoje a fost din nou bombardată de ruși

Agenția ucraineană pentru energie atomică Energoatom spune că centrala nucleară de la Zaporoje a fost din nou bombardată de ruși, rănind un lucrător și deteriorând mai multe aparate de detectare a radiațiilor, în timp ce autoritățile ruse susțin că centrala a fost bombardată din nou de ucraineni în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Într-o postare pe Telegram din 7 august, Electroatom spune că rachetele rusești au lovit un depozit unde se aflau 174 de containere cu reziduuri nucleare, și că deterioarea monitoarelor face imposibilă detectarea scurgerilor radioactive. Un lucrător a fost spitalizat după ce a fost lovit de un șrapnel.

Administrația instalată de ruși după ocuparea centralei Zaporoje spune că forțele ucrainene au folosit un lansator de rachete multiple pentru a ataca depozitul.

### Vezi și... ### Zelenski: Kievul va cere noi sancțiuni împotriva Rusiei

Incidentul vine după ce o linie de înaltă tensiune de la cea mai mare centrală atomică din Europa a fost distrusă pe 5 august de un bombardament, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc pentru atac, care a determinat Agenția internațională pentru energie atomică să atragă serios atenția asupra riscului unui „dezastru nuclear.

Centrala atomică situată cam la 200 de kilometri nord-vest de portul ucrainean Mariupol controlat de ruși a fost ocupată de armata rusă la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și este operată în continuare de tehnicieni și ingineri ucraineni.