Energoatom susține că hackerii ruși i-au atacat pagina de internet

Agenția nucleară de stat ucrainean Energoatom a declarat la 16 august că hackeri cu sediul în Rusia au declanșat un atac de câteva ore asupra paginii sale de internet, dar a precizat că problemele majore au fost evitate.

### Vezi și... ### Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunțat că a prevenit un amplu atac cibernetic al unor hackeri ruși

Energoatom a dat vina pentru atac pe ceea ce a spus că a fost un grup rus numit NarodnaIa kiberarmia (sau armata cibernetică populară). Agenția a fost implicată în conflictul dintre Rusia și Ucraina, care durează de cinci luni, încă din primele zile, când trupele rusești au ocupat centrala nucleară Zaporojie și alte obiective nucleare.

„Rușii au lansat un atac cibernetic fără precedent asupra site-ului oficial al Energoatom”, a declarat compania pe pagina sa de Facebook adăugând că a fost „cel mai puternic atac” asupra site-ului său de când a început invazia. Reprezentanții Energoatom spun că grupul rus a lansat „7,25 milioane de utilizatori bot care au simulat sute de milioane de vizualizări ale paginii de start a companiei timp de trei ore”. Dar a precizat că operațiunile site-ului nu au fost afectate „în mod semnificativ” și că utilizatorii nu au fost conștienți de tentativa de întrerupere.

Energoatom se află în centrul preocupărilor actuale determinate de operațiunile militare din perimetrul centralei nucleare de la Zaporojie și de eforturile ucrainene și internaționale de a se proteja împotriva unui dezastru nuclear la instalația respectivă, inclusiv prin demersurile de a permite experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala, controlat din martie de forțele rusești.

### Vezi și... ### Rusia pune noi condiții pentru o misiune internațională la Zaporojie