Episcop și preot, înjunghiați în biserică la Sydney

Episcopul Mar Mari Emmanuel (în dreapta, în captura video distribuită de Reuters) aparține cultului creștin asirian răsăritean, care folosește o limbă descendentă din aramaică.

Cel puțin patru oameni, inclusiv un episcop și un preot, au fost răniți într-un atac cu cuțit petrecut luni seară târziu într-o suburbie a orașului australian Sydney, incidentul provocând ciocniri între mulțime și poliție.

A fost a doua înjunghiere în masă petrecută la Sydney în ultimele numai trei zile, după ce șase oameni au fost uciși într-un atac cu cuțitul la un mall din cartierul Bondi, informează Reuters.

După atacul de luni de la Wakeley, la 30 km de centrul metropolei, polițiștii au arestat un bărbat și l-au dus într-un loc necunoscut.

La scurt timp, o mare mulțime de oameni s-a adunat la biserică, iar unii au început să arunce cu pietre în polițiști ca să li-l „predea” pe agresor. Poliția a folosit spray cu piper și a împins mulțimea în străzile adiacente.

Atacul s-a produs în timpul unei predici transmise live pe internet. În înregistrare se poate vedea cum un bărbat sare la episcopul Mar Mari Emmanuel și îi străpunge pieptul cu cuțitul de mai multe ori.

Poliția a spus că a fost rănit și preotul Isaac Royel, ca și încă două persoane. Niciuna dintre victime nu este în pericol să-și piardă viața, potrivit medicilor.

Motivele atacului nu sunt cunoscute. Reuters scrie că episcopul înjunghiat „pare să fie o personalitate pe rețele”. El s-a făcut remarcat cu ocazia pandemiei de COVID, când a spus că interdicțiile de circulație reprezintă „sclavie în masă”.

Mai nou, într-o predică postată pe net, el a spus că Organizația Națiunilor Unite (ONU) a fost „înființată de Satana”.

Atacul a fost condamnat de lideri ai comunităților creștine, evreiești și musulmane din Sydney. Premierul statului australian New South Wales, Chris Minns, a făcut apel la calm după tulburările din preajma bisericii, cerând oamenilor să dea curs instrucțiunilor forțelor de ordine.

Marți, autoritățile australiene au declarat că incidentul va fi investigat ca „atac terorist”.