Erdogan: Acordul de reluare a exporturilor de grâne ucrainene va ușura criza alimentară globală

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat că acordul de reluare a exporturilor de grâne din Ucraina va ajuta la ușurarea crizei alimentare globale prin deblocarea exportului a aproximativ 20 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole, oprite în porturile de la Marea Neagră din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Secretarul general al Națiunilor Unite Antonio Guterres le-a spus părților semnatare că au „depășit obstacolele și au lăsat deoparte disensiunile pentru o inițiativă care servește interesele comune ale tuturor”.

Statele Unite au cerut Rusiei să permită grânelor ucrainene să se miște rapid și și-au declarat speranța că acordul e suficient de bine structurat încât să permită verificarea respectării lui.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și ministrul ucrainean al Infrastructurii Oleksandr Kubrakov au semnat vineri fiecare cu Turcia și Națiunile Unite două înțelegeri separate în oglindă.

Potrivit reprezentanților ONU, acordul are următoarele prevederi:

  • Personal turc, ucrainean și ONU va monitoriza încărcarea cerealelor pe navele din porturile ucrainene, înainte ca acestea să plece pe rute prestabilite prin Marea Neagră, prin ape care sunt puternic minată de forțele ucrainene și ruse.
  • Navele comerciale vor fi ghidate de nave pilot ucrainene.
  • Navele vor traversa apoi Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor, în Turciei, și vor fi monitorizate constant din centrul comun de coordonare creat la Istanbul, unde vor fi prezenți reprezentanți ai ONU, Ucrainei, Rusiei și Turciei.
  • Navele care intră în Ucraina vor fi inspectate sub supravegherea aceluiași centru comun de coordonare pentru a se asigura că nu sunt folosite pentru contrabandă cu arme sau pentru a ataca partea ucraineană.
  • Rusia și Ucraina s-au angajat să nu atace navele comerciale sau porturile implicate în exportul de cereale, iar observatori ONU și turci vor fi prezenți în porturile ucrainene pentru a delimita zonele protejate de acord.

Rusia și Ucraina produc 30% din oferta mondială de grâu iar înainte de război, Ucraina exporta lunar, prin porturile sale, circa 4,5 milioane de tone de produse agricole

Perspectiva deblocării exportului a peste 20 de milioane de tone de cereale ucrainene a dus deja vineri la o scădere cu 2% a prețurilor la grâu.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Comunitatea internațională a condamnat atacarea Odesei